Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Han var kaptenen som vi andra fick förlita oss på

En trygg lots på ett allt mer stormande mediahav. Det är med sorg vi nås av budet att Leif Claesson avslutat livets seglats alldeles för tidigt.

Leif Claesson har avslutat livets seglats alldeles för tidigt.

Bild: Arkivbild

Annons

Leif Claesson hade en rad olika arbetsledande roller på Hall Medias tidningar i Skaraborg.

Bild: Arkivbild

Leif fanns med och pekade ut riktningen för Hall Medias tidningar i Skaraborg.

Bild: Arkivbild

Det går inte att minnas Leif Claesson utan att nämna hans intresse för schlagermusik och Melodifestivalen.

Bild: Arkivbild

De nautiska liknelserna kommer sig av födelse- och uppväxtorten. 1961 föddes Leif i sjöstaden Mariestad, där han efter skolgång skrev de första raderna för ortens tidning. Ett karriärval han aldrig ångrade och höll fast vid till sista andetag.

Annons

Annons

Efter en tid gick flyttlasset till Skövde och den tidning som Leif kommit att personifiera, Skövde Nyheter.

Den som tar sig tiden att bläddra i tidningar från 80- och 90-talet kommer att imponeras av hur produktiv hans penna och senare dator var. Leif var en sann murvel och det kanske låter förminskande, men är inte menat så. I branschen är det ett hedersbetyg, med vilket menas någon som inte undviker hinder för att berätta sanningen. Att leta upp berättelser som berör människor.

Han var så framgångsrik att tidningsjätten Expressen handplockade honom och där kunde säkerligen karriären ha fortsatt, men Leif valde hembygden och att hitta berättelserna här.

En tid in på 90-talet valde han att låta pennan vila för att i stället påta sig rollen som arbetsledare. Och det är så som de flesta av oss kollegor hågkommer honom.

Som den lugne kaptenen som ledde och fördelade arbetet.

Som du säkert vet har de senaste decennierna varit en omtumlande tid för Mediasverige. Branschen har förändrats och för oss i tidningsfamiljen har det som sagt varit en omtumlande seglats. De gånger skutan varit nära att kapsejsa har en man kallats in för att styra den rätt.

Under 20 år har Leif varit arbetsledande på alla de titlar som ingått i Hall Media i Skaraborg: Skövde Nyheter, Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet.

Annons

Titlarna har varierat – ansvarig utgivare, nyhetschef, redaktionschef – men Leif har alltid fullgjort uppgiften och fått redaktionen att sikta mot nya mål. Som när Skövde Nyheter återuppstod som tidning, eller blev Skaraborgs första nyhetssajt. Där fanns Leif med och pekade ut riktningen, liksom när övriga i tidningsfamiljen tog samma steg.

Annons

Flera generationer av journalister, i dag verksamma på ledande poster i riksmedia, har gått i Leifs skola och har säkert, som jag, honom att tacka för mycket.

Till sist: Det går inte att minnas Leif Claesson utan att nämna hans intresse för schlagermusik. Han bevakade sin första Mellofinal på 80-talet och höll sedan vid och bevakade varje inslag i mer än 30 år.

Det var på den stigen Leif tänkt sig att vandra vidare och var i färd med att skriva en bok om schlagervärlden, när han både överraskande och för tidigt, fick släppa taget om sin vassa penna. Som mångårig arbetskamrat och, som hoppas jag, vän, kan jag bara göra mig till tolk för alla oss som haft förmånen att styra tillsammans med kapten Leif.

Våra tankar går till familjen.

Börje Andersson, nyhetschef

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan