Annons

Annons

Annons

Skövde Centrum

Tio års kamp mot lupiner på Billingen: ”Vår metod funkar inte”

I tio år har Naturskyddsföreningen kämpat med att utrota lupinerna längst med den artrika vägkanten upp på Billingen. Trotts tio års arbete är lupinerna kvar.

– Tyvärr tror jag att vi måste spruta bort dem och det är inte roligt att säga det, säger Kurt-Anders Johansson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Text

Kurt-Anders Johansson, ordförande i Naturskyddsföreningen Skövde, har under tio år arbetat med att ta bort Lupinerna i den artrika vägkanten på Billingen. Han uppskattar att projektet kostat Trafikverket mer än 100 000 kronor.

Bild: Amanda Forslund

Annons

I den en mil långa artrika vägkanten uppe på Billingen har lupiner slagit rot. I den artrika vägkanten finns många växter som tidigare fanns i ängs- och hagmarker, som har trängts undan när markerna blev odlingslandskap. Växterna vandrade då ut i vägkanterna och idag finns arter som bara växer där. En artrik vägkant är ett vägområde som innehåller skyddsvärda och/eller rödlistade eller hotade arter vilka kräver anpassad skötsel och hänsyn, enligt Trafikverket. I tio år har Naturskyddsföreningen i Skövde arbetat med att ta bort lupinerna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan