Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Ledare: Unga hjälps inte av kommunala krockkuddar

Ungdomarnas sommarjobb har försvunnit under coronakrisen. Men kommuner ska inte hitta på jobb.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

För att måla om kommunala räcken tycks det ofta krävas fler ungdomar än hos privata aktörer. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Annons

Var en ung influencer på den skånska landsbygden, eller en bokläsare i Vimmerby, eller filmmakare i Piteå. Regeringen har lagt närmare 300 miljoner kronor på att kommuner ska skaka fram sommarjobb åt unga.

Den kommunala kreativiteten denna kärva sommar känner därför inga gränser. Det är ju någon annan som betalar.

Annons

I Skara går ett sommarjobb ut på att ansvara för barnaktiviteter i Vilanhallen. Det låter bra, om det inte vore för att det ibland är så barntomt att sommarjobbarnas egna syskon får komma dit och umgås i stället. Det är väl knappast meningen att unga ska ha betalt för att umgås med familjen?

Annons

Visst finns det goda exempel, som på Brukets Allservice i Tidaholm. Men samtidigt finns det, enligt sajten Ledigajobb.se, massor av sommarjobb i området. Då borde det inte ens behövas skapas låtsasjobb åt unga. I stället vore det bättre om de riktiga jobben behölls.

Ett exempel vore att låta landets nöjesparker öppna. Där konkurrerar normalt sett tusentals ungdomar om svåra, krävande och meriterande uppgifter. Efter regeringens negativa nöjesbesked släcktes hoppet för stora jobbskapande parker som Skara sommarland, Astrid Lindgrens värld, Liseberg och Gröna Lund.

Men är det inte viktigt att investera i unga, så att de får bättre förankring på arbetsmarknaden för lång tid framöver? Givetvis är det så. Men väldigt få har en karriär som bokläsare eller influencer framför sig.

Det kan ses som sätt att möta dagens förändrade krav på arbetsmarknaden. Men samtidigt är det svårt att se hur kommunala krockkuddar hjälper ungdomar på längre sikt.

Annons

Är arbetsmarknaden kärv brukar de flesta få vidga sin horisont eller sänka sina krav. Med färre jobb måste fler skaffa sig bättre kunskaper eller söka sig till andra områden. Att sätta den konkurrensen ur spel genom att skapa luftjobb kommer inte gynna någon, allra minst de med lite erfarenhet.

Annons

Det finns de som insett detta. I Skara har bönder och odlare fått hjälp av sysslolösa ungdomar att hantera skörden när säsongsarbetare från andra delar av Europa inte kan komma till Sverige, trots att lönen är lägre och arbetet hårdare än andra sommarjobb.

Och i exempelvis Skövde hjälper Gnosjöföretaget UngDrive unga att starta företag för att försörja sig själv i sommar. Jämför det med lönekostnaden för drygt 250 sommarjobbare i Falköping och 150 i Tidaholm, plus kostnader för arbetsledare, handläggare och andra för att hålla apparaten igång.

Kanske är det för strängt att kräva samma sak av de yngre generationerna. Kanske gör de revolt mot gnetandet och omdefinierar vad arbete ska vara. Men individuell driftighet borde vara viktigare att stimulera. Statistiskt sett blir de flesta inte skatteavlönade dagdrivande socialister utan hårt jobbande företagare.

Då kan tanken på ett kämpigt sommarjobb vara det bränsle som behövs för att stärka sin egen tillvaro. På kuppen får fler det bättre av ens insatser. Det är mer än vad kommunerna kan skryta med.

Ledarredaktionen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy