Annons

Annons

Nu ska kommunen placera pengar för att säkra pensionerna

För att arbeta med pensionsmedel på ett mer strukturerat och långsiktigt hållbart sätt startar Skövde kommun nu en pensionsfond uppger man i ett pressmeddelande. Syftet är att minska kostnader och risker samt att öka avkastningen i förhållande till hur kommunen arbetar idag.

Hos alla arbetsgivare bygger anställda upp pensionsrättigheter. Inom den privata sektorn försäkras dessa löpande, men inom offentlig sektor är detta inget krav. Därav att det inom den offentliga sektorn byggs upp något som kallas för pensionsskulder.

Detta har varit det traditionella sättet för en kommun att hantera sina pensionsmedel länge, men nu börjar trenden skifta. Att placera sina pensionsmedel i fonder blir ett alltmer vanligt sätt att arbeta.

– Det här är en långsiktig strategi som baserar sig på en gedigen analys där kommunen har värderat olika alternativ. Vi väljer nu att gå i den riktning som vi ser att många andra kommuner och regioner har valt, med ett modernare sätt att hantera pensionsmedel, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

Minskade risker och minskade kostnader

Framgent kommer pensionsmedel att placeras i olika fonder. Syftet är att minska kostnader, minska risker och öka avkastningen på ett hållbart sätt i förhållande till vår nuvarande hantering av pensionsskulden.

Annons

– Kommunen kommer att placera kapitalet i brett diversifierade fonder med ett tydlig fokus på hållbarhet. Löpande bevakning och rapportering kommer att skapa kontroll och insyn kring pensionsfondens risker och utveckling, säger Bas Thijssen, finanscontroller i Skövde kommun i pressmeddelandet.

Annons

Ökad trygghet

Under de senaste åren har kommunen byggt upp en kompetens inom finansförvaltning. Nu inför att Skövde kommun startar pensionsfonden har den organisationen stärkts ytterligare för att säkerställa kontinuitet och intern kontroll.

– Vi vill skapa system som kostar kommunen mindre pengar och som ger en ökad trygghet och minskade kostnader. För oss är det viktigt att vi tar ansvar och tänker långsiktigt i de här frågorna. Genom att ta det här steget ser vi till att vi gör just detta och arbetar på det sätt som vi tycker är viktigt både här och nu och framöver, säger Katarina Jonsson.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy