Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Därför har inte visir använts på äldreboenden

Göran Johansson uttryckte tidigare i vår att visir eller liknade borde användas av personal inom hemtjänst för att förebygga smittspridning av coronaviruset.

Annons

Att använda visir inom äldrevården även utan misstänkt coronasmitta har föreslagits tidigare, men börjat användas först i mitten av maj. Biträdande regionchefläkare Marga Brisman hänvisar till Folkhälsomyndigheten kring varför det inte införts tidigare.

Av de över 4000 personer som dött i covid-19 i Sverige bodde närmare hälften på äldreboende. Ungefär en fjärdedel hade kommunal hemtjänst.

Göran Johansson, som är anhörig till brukare av hemtjänst i Falköpings kommun, har tidigare i vår lyft frågan att personal i hemtjänst borde använda visir för att förhindra spridning av eventuell oupptäckt coronasmitta.

Annons

– Jag är ju säkrare om jag går och handlar på Coop än när jag är hemma när olika personal springer ut och in här, sa Göran Johansson till tidningen.

Annons

18 maj fastställdes en ny regional rutin kring covid-19 och vårdhygien riktad till kommunal vård och omsorg där man förordade användning av visir vid vårdarbete när man kom närmare än en meter från en brukare, även utan att det fanns misstänkt eller bekräftad smitta.

Denna regionala rutin infördes efter att Folkhälsomyndigheten tidigare i maj hade gått ut med förnyade rekommendationer kring användning av skyddsutrustning.

Hade smittspridning inom äldreomsorgen kunnat undvikas till större del om denna rutin införts tidigare?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det absolut viktigaste är att hålla sig till de basala vårdhygienrutinerna och att medarbetare är hemma om de är det minsta sjuka. Vi gör alltid som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, säger Marga Brisman, biträdande regionchefläkare i Västra Götalandsregionen.

Anhöriga till personer som har hemtjänst har i ett tidigare skede förordat allmän användning av visir, hade det varit en fördel om detta genomförts?

– Det är klart att man kan tycka det, men vi måste trots allt följa vår expertmyndighet, säger Marga Brisman.

Skulle vi haft en annorlunda utveckling vad gäller fall av covid-19 på våra äldreboenden om personal använt visir även utan misstanke om smitta i ett tidigare skede?

– Det går alltid att spekulera i vilken effekt olika insatser skulle haft, men det absolut viktigaste är att stanna hemma när man är sjuk. Det är oerhört olyckligt att det fått så stor spridning på äldreboenden, säger Marga Brisman.

Annons

Annons

Skulle något kunna ha gjorts annorlunda under den första delen av pandemin för att minska spridningen av coronasmitta inom äldreomsorgen?

– Det kan jag inte svara på. Det kommer säkert att göras en utvärdering av pandemin, om något skulle kunna ha gjorts annorlunda, det kommer vi säkert att få reda på för hela landet så småningom, säger Marga Brisman.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy