Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Sjukhuset tar hjälp under coronapandemin

Annons

Skaraborgs sjukhus har sökt och söker personal med sjukvårdskompetens för att stärka upp vården i kampen mot coronapandemin.

– Varenda hand är guld värd, säger Inger Levin, HR-strateg på Skaraborgs sjukhus.

För att möta coronapandemin har Skaraborgs sjukhus eftersökt personer med rätt kompetens som kan gå in och bidra när vården nu behövt växla upp. Sjukhuset har byggt upp avdelningar med vårdplatser för covid-19-patienter och även utökat intensivvårdsplatserna.

– Vi har fått in ett 50-tal intresseanmälningar till Skaraborgs sjukhus. Vi har anställt ungefär 15 av dem, några på heltid och några på timmar. Det beror delvis på vilka möjligheter de har att komma ifrån sina ordinarie arbeten, merparten har ordinarie arbeten, säger Inger Levin.

Detta är inga fasta anställningar, utan visstids- eller timanställning. En del som ansökt har en stor vilja att hjälpa till, men saknar kompetensen som behövs. Chefsläkaren Christer Printz har tidigare öppnat för att sjukvården kan komma att behöva nyttja personer utan sjukvårdskompetens för uppgifter som inte är patientnära, om en svårare bristsituation på personal uppstår. Men där är inte Skaraborgs sjukhus.

Annons

Inger Levin menar att man inte kan jobba i den avancerade vården utan vårdutbildning och att andra sysslor på sjukhuset som inte är patientnära till stor del sköts av Regionservice, som är en annan arbetsgivare inom regionen.

Annons

Skaraborgs sjukhus har också, genom kommunalförbundet, varit i kontakt med samtliga 15 kommuner i Skaraborg för att fråga om kommunerna har personal med intensivvårdskompetens i sin tjänst som de skulle kunna avvara.

– Vi har fått hjälp från ett flertal kommuner, några har kunnat släppa personer helt och hållet, andra delar av en tjänst. Kommunerna har samtidigt verksamhet på äldreboende som måste fungera, varför det är tufft att släppa personal. Alla har velat hjälpa till, men inte alltid kunnat, säger Inger Levin.

Även Närhälsan har man frågat om de kan avvara personal och även för vårdcentraler är det svårt att släppa personal då man har egen viktig verksamhet. Hittills har en person från Närhälsan kunnat gå över till att arbeta på Skaraborgs sjukhus.

Ett annat sätt att få in mer personal är att fråga pensionärer.

– Det gör vi alltid varje sommar, vi erbjuder våra pensionärer sommarjobb. Nu med 70-årsgränsen är det en begränsad del av pensionärerna vi kan erbjuda jobb, det är inte lika enkelt, säger Inger Levin.

Annons

Men det är ändå runt 10-15 pensionärer som hoppat in i vården igen från mars i år och framåt.

Inger Levin, HR-strateg på Skaraborgs sjukhus.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy