Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ivo: Allvarliga brister i flera verksamheter

I anslutning till coronapandemin har Ivo gjort en stor tillsyn av verksamheter. I var tionde såg man brister av allvarlig karaktär.

Samtidigt har ytterligare 95 personer som smittats av coronaviruset rapporterats döda i Sverige.

Ivo presenterar resultatet av tillsynen i samband med onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.

– Mycket av det vi ser och får till oss är av allvarlig karaktär och innebär risker för patienter och brukare som vi måste agera på, säger generaldirektören Sofia Wallström.

Totalt har man sedan mitten av mars fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg.

– Ungefär 40 procent bedöms vara av allvarlig karaktär. Andelen allvarliga brister ökar. Flest indikationer på brist gäller Stockholmsområdet, säger hon.

Äldreomsorgen sticker ut

I var tionde verksamhet som Ivo granskade identifierades brister av allvarlig karaktär, säger Sofia Wallström.

Riskindikationer med koppling till covid-19 är fler inom omsorgen än inom sjukvården.

Annons

– Äldreomsorgen sticker ut i ett covidhänseende. Den risktyp som är störst är vårdhygien. Inom hälso- och sjukvården är det i den slutna, somatiska vården vi har flest riskindikationer. Allvarlighetsgraden är också högst inom de här grenarna, säger Sofia Wallström.

Annons

Det finns inga tydliga svar på vad ökningen av de allvarliga fallen beror på.

– Det är väldigt svårt att veta, det kan bero på att mörkertalet minskar, att vi får reda på mer. Det kan också så klart bero på att det blir mer allvarligt, säger Sofia Wallström.

Det Ivo vet från tidigare undersökningar är att det finns ett mörkertal, utvecklar hon.

– I vissa verksamheter så finns det också en rädsla för att berätta om fel som händer och det här är ju farligt för patienter och brukare om man inte vågar berätta om det.

Hög dödssiffra

Den svenska dödssiffran har nu stigit till 4 220 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

– Totalsiffran är väldigt hög och det är väldigt tråkigt att så många fått sätta livet till, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 088 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 002 personer har fått eller får intensivvård.

På regional nivå ser man nu till exempel att storstadsregioner som Skåne och Västra Götaland ligger stabilt över tid.

– Vi har en väldigt stabil situation till sommaren, säger Anders Tegnell även om landet i stort, men påminner om några av de rådande riktlinjerna som finns för att minska trycket på sjukvården: stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd till andra, och tvätta händerna.

Annons

Totalt 339 kritiskt sjuka patienter med covid-19 vårdas i dag på IVA, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Annons

1 482 patienter med covid-19 vårdas på andra avdelningar än IVA, vilket är 24 färre än på tisdagen.

Globalt noterar Tegnell en allt bättre utveckling i Europa medan den stora smittspridningen sker i Sydamerika.

– Det är allt mer tydligt att det blir Sydamerika som är den kontinent som generar mest fall just nu och då inte bara Brasilien. Det är folkrika länder och det finns också en klimataspekt med vinterperiod och då större spridning av viruset.

Ny statistik har presenterats

I anslutning till onsdagens pressträff presenterar Socialstyrelsen även ny statistik över patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus, däribland vårdtider för patienterna.

– Det är den sammanlagda vårdtiden vi har räknat, från det att man skrivs in till att man skrivs ut, säger Anna Bennet Bark, enhetschef, Socialstyrelsen.

– Ungefär åtta procent av de som inte hade intensivvårdats låg på sjukhus i fem dagar, fortsätter hon.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy