Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Ny rutin i äldrevården: Visir används även utan misstanke om smitta

Nu används visir i äldreomsorgen vid omvårdnadsarbete, även utan att det finns misstanke om smitta, enligt nya regionala riktlinjer.

Antalet drabbade av covid-19 har ökat till 15 inom Falköpings äldrevård och en person har nu avlidit till följd av sjukdomen.

Smittskydd Västra Götaland har nu uppdaterat sina riktlinjer för arbete inom kommunal äldrevård. Nu ska visir användas vid allt omvårdnadsarbete där personal kommer inom en meter från brukare. Detta gäller även inom hemtjänst och visir spritas av mellan besök hos olika brukare.

– Det är viktigt att det spritas av. Att använd mer skyddsutrustning får inte leda till att man slarvar med basala hygienrutiner som är oerhört viktiga för att minska smittspridning, säger Magnus Schedin, socialchef i Falköpings kommun.

Annons

Annons

Denna nya rutin infördes i måndags. Falköpings kommun har gott om tillgång till visir för att denna rutin ska kunna upprätthållas.

Fler drabbade

Samtidigt stiger antalet boende på Falköpings äldreboenden som drabbats av covid-19. 15 personer har nu konstaterats smittade på kommunens boenden.

– Det är bekymmersamt, samtidigt vet vi att risken för spridning är stor. Det är nu extra viktigt att personalen håller på rutinerna för att begränsa det så mycket som möjligt, säger Magnus Schedin.

Falköpings kommun lämnar inte uppgifter om på vilka boenden som smittan har tagit sig in.

– Det är inte spritt på samtliga boenden, utan på några boenden, säger Magnus Schedin.

En boende på äldreboende i Falköpings kommun har avlidit till följd av covid-19.

Plexiglas-skydd beställda

Kommunen har sedan tidigare förberett ett tidigare korttidsboende på Trädgårdsgatan för att där kunna ta hand om personer som haft covid-19, är färdigbehandlade på Skaraborgs sjukhus men som är i fortsatt behov av kommunal omsorg. Där har nu en person vårdats efter att ha kommit tillbaka från en sjukhusvistelse.

Falköpings kommun har nu också beställt sex stycken plexiglas-skydd på ram, för att kunna använda på äldreboenden runtom i kommunen där det är möjligt att ordna så att anhöriga kan besöka boende. Mötet med den boende kan då ske utomhus och den boende är skyddad av plexiglaset.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy