Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Glädjebeskedet: Nattåget till Norrland kommer fortsatt stanna i Skövde

Text

SJ kommer att fortsatt stanna i Skövde när kör nattåg mellan Göteborg-Umeå och Göteborg-Duved. Ett positivt besked, då det i februari såg ut som att nattågen med stopp i Skövde skulle dras in.

– Vi räknar med att det ska se ungefär likadant ut som idag, säger Stephan Ray, presskommunikatör.

Det kommer fortsatt att vara möjligt att åka direkt från Skövde till Åre och Umeå med SJ. Det fanns farhågor att nattågen från Göteborg till Norrland utan några byten skulle läggas ned, men nu har SJ hittat en lösning som innebär att trafiken kommer se ut ungefär som idag, men gå som längst upp till Umeå.

I februari kom beskedet att möjligheten att åka nattåg utan några byten från Skövde till Åre kan försvinna i december. Detta då SJ slutar köra nattåg från Göteborg till Norrland för norska tågbolaget Vy vann upphandlingen för sträckan Stockholm-Narvik, medan SJ fick avtal med Trafikverket om att köra mellan Stockholm och Duved.

Annons

Senare kom ett nytt besked som gav hopp, att SJ vill utreda en fortsättning med nattåg från Göteborg till Umeå och Duved i Åre kommun. Man såg ett så pass stort resande att det finns möjligheter att fortsätta på kommersiell basis. Om nattåget skulle stanna i Skövde kunde SJ inte ge tydliga besked om då.

Annons

Det kan man nu. SJ har hittat en lösning och skapat ett nytt trafikupplägg utifrån det vunna avtalet om nattågstrafik mellan Stockholm och Duved. Det innebär att SJ fortsätter att köra nattåg från både Stockholm och Göteborg till Umeå och Duved. Nattåget till Norrland kommer fortsatt att stanna i Skövde, bekräftar SJ:s presskommunikatör Stephan Ray.

– Ja, det räknar vi med. Det ska se ut ungefär som det gör idag från Göteborg, men att vi kör till Umeå som längst.

Det innebär att man även efter den 13 december kommer att kunna hoppa på nattåget i Skövde, gå och lägga sig och sedan nästa morgon vara framme i Åre, redo för skidåkning. Något som varit uppskattat, SJ ser att resandet med nattågen från Västra Götaland och Närke har varit omfattande.

– Det är jättekul att kunna erbjuda detta, säger Stephan Ray.

– Vi är övertygade om att vi fortsatt ska lyckas med att attrahera nattågsresenärer i framtiden. Vi bedömer att kundunderlaget för vårt utvecklade koncept med nattåg i flera relationer kommer att se allt bättre ut, när väl situationen med corona lagt sig, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ, i ett pressmeddelande.

Annons

Nattåget från Göteborg ska följa samma sträckning som idag, via Västra stambanan och Örebro. Exakta avgångs- och ankomsttider fastställs senare i höst av Trafikverket

Om man efter december ska åka längre norrut än Umeå är det enklaste enligt Stephan Ray att byta till ett av Vys norrtåg i Umeå. De kommer att trafikera hela vägen till Luleå och Kiruna. Biljetter till Vy går att köpa via SJ.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan