Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Anmälan: Slarv med hygien i hemtjänst – ”Vi ser allvarligt på det”

Enligt en anmälan tvättar personal vid hemtjänsten inte händerna vid hembesök.

Annons

Personal i hemtjänst tvättar inte händerna vid besök och hostar rakt ut i närhet till brukare, enligt en anmälan. Enligt uppgifterna slarvas det gravt med hygienrutinerna mitt under brinnande pandemi.

SVT har gjort en granskning av hur coronasmittan tagit sig in bland äldrevården i Sverige och som en del i detta synat anmälningar till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Ett klagomål till Ivo som lyfts fram rör hemtjänst och nattpatrull i Falköpings kommun.

Enligt anmälan är många i personalen engagerade och har en positiv attityd till brukaren. Men det är också mycket vanligt enligt anmälan att personalen ”gravt slarvar med basala hygienrutiner”, genom att aldrig tvätta händerna vid hembesök och sprita händerna vid ungefär hälften av besöken. Personal ska också ha hostat rakt ut i direkt närhet till brukare, eller hostat i armvecket och därefter bett brukare att hålla i armvecket vid lyft.

Annons

Annons

Hygienrutiner ”tjafs”

Enligt anmälan ska personal ha sagt att detta med basala hygienrutiner bara är ”tjafs” och att det ”har gått bra tidigare”. Anmälaren påpekar att det är svårt för en brukare att påtala hygienbrister, av rädsla för negativa följder för brukaren på grund av kritiken.

Kritiken i anmälan till Ivo har inte nått Falköpings kommun, annat än genom media.

– Vi ser allvarligt på det. Vi har hela tiden under den pågående pandemin, och även tidigare vid till exempel magsjuka, betonat de basala hygienrutinerna. Vi har välfungerande rutiner och det ska inte vara okänt för någon hur våra hygienrutiner ser ut. Det finns hygienombud på alla våra arbetsplatser för att säkerställa att alla följer hygienrutinerna. Det kan vara så att någon uttryckt sig på detta vis, men det är inte den officiella hållningen, säger Eva Olofsson, biträdande socialchef, Falköpings kommun.

– Men anledning av uppgifterna ska vi även gå ut i organisationen och påtala att detta är det viktigaste verktyget vi har för att hindra smittspridning, säger hon.

Eva Olofsson, biträdande socialchef.

Finns det brister i hur hygienrutinerna efterlevs i hemtjänst?

– Det är ingen uppgift vi haft tidigare. Det är inte något vi uppfattat att det varit ifrågasatt, säger Eva Olofsson, som välkomnar att eventuella brister påtalas.

Annons

– Det är ännu bättre om man vänder sig direkt till oss som arbetsgivare. Är det så att man uppfattar att hygienrutiner inte följs vill vi få reda på det, säger hon.

Visir och munskydd

Skyddsutrustning som visir och munskydd används av personal vid bekräftad eller misstänkt smitta av covid-19. Tidningen har tidigare rapporterat att det finns fyra bekräftade fall av covid-19 bland boende på äldreboende i Falköping och även enstaka fall bland personer som har hemtjänst.

Annons

Tidningen har tidigare även rapporterat om synpunkter från anhöriga till personer med hemtjänst som tyckt att personal i hemtjänst borde bära visir även vid kontakter med friska vårdtagare, för att undvika att sprida eventuell oupptäckt coronasmitta. Från socialförvaltningens sida har det betonats att personal med minsta symtom stannar hemma från jobbet, om de inte testats negativa för covid-19.

Öppnade

Folkhälsomyndighetens enhetschef för vårdhygien Maria Grape öppnade i slutet av förra veckan för att man kan överväga att använda munskydd eller visir på äldreboenden. Enligt Maria Grape är det en avvägning man får göra lokalt utifrån de förutsättningar man har och hon framhöll att det inte enbart innebär fördelar. Eftersom man inte är van att använda denna utrustning kan det komplicera vårdandet och till och med leda till ökad smittspridning, eller slapphet med de vanliga hygienrutinerna. Det viktigaste för att hindra smitta är att personal med lindriga symtom är hemma från jobbet, menade Grape.

Annons

I Falköpings äldrevård är det inte aktuellt att använda munskydd eller liknande annat än vid misstänkta eller bekräftade fall av covid-19, enligt Eva Olofsson.

– Det finns rekommendationer som Vårdhygien i Västra Götaland gett ut, om rutiner vid särskilda boenden och i det egna hemmet, vi följer dessa rekommendationer och tillämpar försiktighetsprincipen, säger hon.

Enligt Eva Olofsson har man inte generellt skyddsutrustning på sig heller vid till exempel Skaraborgs sjukhus, annat än på de avdelningar som är vikta för covid-19-patienter.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy