Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Färre sovplatser i fjällen i coronatid

STF planerar att öppna sina fjällanläggningar i sommar, men med andra regler än vanligt. Arkivbild.

Annons

De flesta fjällstugor och fjällstationer som drivs av Svenska turistföreningen öppnar den 18 juni – men tar emot färre gäster än vanligt.

– Vi vet egentligen inte hur den här sommaren kommer att bli – vilka restriktioner Folkhälsomyndigheten väljer att ändra eller lägga till. Den största utmaningen just nu är osäkerheten i det, säger STF:s fjällchef Niklas Winbom.

Planen är att bara utnyttja cirka 80 procent av sängplatserna för att minska risken för smittspridning.

– Vi kommer att sprida ut gästerna så mycket det bara går.

Annons

För att kunna hålla koll på att inte för många kommer samtidigt kommer STF att kräva förskottsbetalning.

Annons

Samma sällskap

I flertalet boenden är det inte mer än fyra till sex sängar per rum. Målet är att de som är ute på vandring inte ska dela rum med olika människor varje natt.

– För att minska risken för smittspridning är det bra om det är samma sällskap som man vandrar med, i stället för att ha olika personer som man träffar från dag till dag, säger Niklas Winbom.

Butikerna kommer att kortare öppettider och matutbudet kommer att förenklas för att personalen ska hinna informera gästerna och koordinera så att inte för många samtidigt vistas i kök och andra gemensamma utrymmen.

Samtidigt förstärks rutinerna kring städning och handhygien.

Färre bokningar

Hittills har färre än vanligt bokat plats i fjällstugor och på fjällstationer. Men detta kan snabbt ändras om avrådan från onödigt resande över regiongränserna skulle hävas.

Niklas Winboms tips för dem som vill fjällvandra är att sikta in sig på de tider och de rutter som vanligtvis inte brukar locka lika många besökare.

– Likt andra verksamheter inom besöksnäringen så har vi jättehögt tryck under en del av sommaren och oftast då på vissa geografiska platser, medan det finns fantastiska möjligheter under andra delar av sommaren och i andra delar av fjällkedjan.

Coronapandemin har hittills lett till en ansträngd ekonomisk situation för STF, som både korttidspermitterat och sagt upp personal.

Cecilia Klintö/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy