Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Gör en god gärning - sluta med palmolja

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Gör en god gärning för planeten och kolla en extra gång på innehållsförteckningarna på produkterna du håller i handen.

Så lyder uppmaningen från tre gymnasielever.

Visste du att:

√ Nästan uppemot hälften av alla förpackade varor i affärerna innehåller palmolja.

√ Cancerrisken ökar om man får i sig för mycket palmolja.

√ Palmolja består av mättat fett som ger ökade nivåer av kolesterolet LDL. Detta kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

Palmoljeproduktionen medför konsekvenser som påverkar hela planeten. Klimatförändringar påskyndas, den biologiska mångfalden minskar och växthusgaserna ökar. Enligt WWF produceras 70 ton palmolja per år och förväntas att dubblas under de 10 närmaste åren.

Annons

Annons

En stor anledning till varför konsumtionen av produkter med palmolja är så stor beror på att det är en billig olja.

Det är nu som framtiden för vår jord bestäms. Med en ökande världshandel blir det allt viktigare att vi som konsumenter gör aktiva val i affärerna. Problemet är dock att vi ofta inte är medvetna om vad våra köp får för typ av konsekvenser. Vi behöver se en förändring i matvarubutikerna och på odlingsmarkerna!

Var med oss i kampen om en bättre värld! Vi vill se att matvarubutikerna antingen avstår från att ta in produkter som innehåller palmolja eller att de ställer kravet att palmoljan ska vara certifierad enligt RSPO. MEN- väljer matvarubutikerna att ta in produkter med certifierad palmolja så behövs också ett striktare regelverk! Det räcker inte så som det är nu. Gör en god gärning för planeten och kolla en extra gång på innehållsförteckningarna på produkterna du håller i handen. Är det verkligen värt att spara pengar på bekostnad av att vår värdefulla regnskog och djurliv minskar?

Tre gymnasieelever

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy