Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
SSU: Coronakrisen har lämnat djupa sår

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Vi har en bra sjukvård i Sverige, bland de bästa i världen, men den måste bli bättre. Vården får inte och kan inte gå på knäna genom ytterligare en kris.

Därför behöver vi mer resurser, statligt stöd och mer personal. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor jobbar dag som natt för att rädda liv och det gör dem med bravur. Trots att det inte finns tillräckliga resurser, trots att de har för få kollegor kämpar de på för att rädda så många liv som möjligt.

Även om denna kris vänder upp och ner på vardagen för många så tror vi starkt på att vi kan ta oss ur denna kris starkare än vad vi var när krisen sköljde över oss. Nu mer än någonsin ser vi de brister som finns i samhället, både inom det privata och det offentliga. Det är när dessa brister visas som vi måste agera snabbt. Men inte bara för att lösa problemet tillfälligt utan för att hitta en långsiktig lösning så vi står bättre rustade i framtiden.

Annons

Annons

SSU vill se krafttag för att stärka svensk välfärd. Storleken på din plånbok ska inte avgöra vilken vård du får. Vården ska finnas där för alla Sveriges medborgare, oavsett om du är fattig eller rik, bor på landet eller i stan. För att det ska vara möjligt kan vi till att börja med inte låta vinstdrivande företag styra över vården och ett vinsttak måste införas. De samhällsresurser som går till vården måste stanna i vården, inte plockas ut som vinster. Genom att sätta stopp för vinstjakten ges kan dessa resurser istället läggas på att förbättra vården, att anställa mer personal och förbättra personalens arbetsförhållanden.

Långsiktigt vill vi i SSU också se att vård- och omsorgsprogrammen på gymnasiet kopplas till universitetssjukhusen i college-format. Detta skulle resultera i en smidigare övergång från gymnasiet till arbetslivet inom vården.

Sveriges regering hanterar krisen med ett lugn vi inte sett i något annat land. Om Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs av regeringen och svenska folket kommer vi komma starkare ut ur denna kris, men vi måste redan nu börja rusta för tiden efter krisen.

Jesper Ekblad

Distriktsordförande SSU Skaraborg

Sara Kristiansson

Ledamot SSU Skaraborg

Emma Luna

Ordförande SSU Skara

Annons

Holger Patriksson

Ordförande SSU Skövde

Sofie Ask

Ordförande SSU Mariestad

Samuel Lundell

Ordförande SSU Götene

Nazer Amiri

Ordförande SSU Tidaholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy