Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Försvarsmakten hjälper sjukvården: ”Viktigt att få göra en skarp insats”

Soldater från Trängregementet och K3 stöttar sjukvården i länet.

Annons

Två ambulanser och tio sjukvårdare. På begäran av socialstyrelsen stöttar Trängregementet och K3 sjukvården i Västra Götaland.

– Det känns viktigt att få göra en skarp insats i en sådan här väldigt speciell situation. Det finns ett stort engagemang hos vår personal, säger Zsuzsanna Höjvall, kommunikationschef på Trängregementet.

Två ambulanser och tio sjukvårdare. På begäran av Socialstyrelsen stöttar Trängregementet och Livregementets husarer K3 sjukvården i Västra Götaland.

Det är Västra Militärregionen som samordnar arbetet.

Trängregementet är sedan måndagen den 27 april på plats i Göteborg och har påbörjat transporten av patienter. I onsdags anslöt sjukvårdare tillika förare från Livregementets husarer K3.

– Vi är på plats och har fått ett gott mottagande på Sahlgrenska, säger Erik Birgersson, militär insatschef. Vår uppgift är att stötta sjukvården med ambulanstransporter. Det gäller alla typer av patienter, inte bara misstänkt covid-19-sjuka. Vi har fått denna uppgift till och med den 17 maj, till att börja med.

Det är Västra Götalandsregionen som har vårdansvaret i ambulanserna. Försvarsmaktens sjukvårdare assisterar legitimerad vårdpersonal. Ambulanserna är stationerade i Göteborg just nu, men kan utföra transporter i hela Västra Götaland.

Annons

Annons

– Vi fick uppgiften via Västra militärregionen som är samordnare mellan det civila samhället och Försvarsmakten. Det vi gör är att vi stöttar Västra Götalandsregionen med ambulanstransporter, säger Zsuzsanna Höjvall, kommunikationschef på Trängregementet.

Stöttar vården

Trängregementet och Livregementets husarer K3 bidrar med sammanlagt tio sjukvårdare. Trängregementet bidrar även med militär insatschef och två ambulanser.

– De ambulanser vi har är mörkgröna till färgen. Våra sjukvårdare är inte legitimerade undersköterskor eller sjuksköterskor. Den militära sjukvårdarbefattningen är anpassad för krigssjukvård. I sjukvårdarens uppgift ingår att behandla den skadade tills att man kommit till en plats där det finns möjlighet till kvalificerad vård såsom kirurgi.

– Det är regionen som har vårdansvaret och det är också de som leder arbetet. I våra ambulanser finns det alltid med legitimerad vårdpersonal från regionen, säger Zsuzsanna Höjvall.

Hon förklarar att Försvarsmakten inte transporterar prio ett patienter, den biten sköter den vanliga ambulansen.

– Sedan kan det vara patienter med misstänkt covid-19, eller så kan det handla om transporter mellan olika insatser.

I sjukvårdsstyrkan från Skövde ingår även en militär insatschef som är chef för den militära styrkan, och de soldater som ingår i sjukvårdsstyrkan är även förare.

– De är alla yrkessoldater, det vill säga anställda av Försvarsmakten, och inte värnpliktiga.

Totalt fem av de tio kommer från Skövde.

Annons

Viktigt att hjälpa till

Kan styrkan komma att utökas senare?

– Den uppgift vi fått nu är på tio personer, men det kan komma att förändras. Det vet vi inte ännu. Men det finns en beredskap för att uppgiften kan bli utökad eller förlängd.

Annons

Enligt Zsuzsanna Höjvall ser de soldater som deltar det som viktigt att få hjälpa till.

– Det känns viktigt att få göra en skarp insats i en sådan här väldigt speciell situation. Det finns ett stort engagemang hos vår personal.

Hon förklarar att det i deras grundutbildning på värnpliktsnivå ingår att kunna göra insatser i samarbete med det civila samhället.

Restriktionerna från Folkhälsomyndigheten har självklart påverkat arbetet även för soldaterna.

– De arbetar med samma sorts skyddsutrustning som regionens sjukvårdspersonal för att förhindra att de smittas eller kan smitta någon annan. De utgår från att varje ambulanstransport kan röra en covid-19 smittad och vidtar de försiktighetsåtgärder som krävs.

En del i utbildningen

Insatsen som Trängregementet gör tillsammans med K3 är också viktig med tanke på att 2020 är totalförsvarsår och det pågår övning i hela samhället för att förstärka totalförsvaret. Försvarsmakten planerade att ha Försvarsmaktsövning Aurora 20 i maj. Aurora 20 är dock senarelagd och istället håller förbanden lokala slutövningar.

– Vi har en lokal slutövning istället för Aurora, en anpassad slutövning utifrån covid-19 risken. De lokala förbanden Skaraborgs regemente P4, Trängregementet och Livregementets husarer K3 som övar tillsammans.

Annons

Övningen kallas Våreld och körs i gång under vecka 20.

– Det är som en examen för våra värnpliktiga, så de kan slutföra sin utbildning. I och med slutövningen får vi bland annat fler färdiga sjukvårdare från Trängregementet och andra förband. Värnpliktiga som fullgjort sin utbildning kan kallas in vid behov, säger Zsuzsanna Höjvall, kommunikationschef på Trängregementet.

Försvarsmakten utbildar mellan 60 och 100 sjukvårdare per år på grundutbildningsnivå, alltså värnpliktsutbildning. Ett 30-tal av dessa utbildas på Trängregementet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy