Annons

Annons

Annons

Skövde

Gemensam budget under coronapandemin

Med anledning av pågående pandemi har partierna i Skövde kommun gjort en överenskommelse om ändrad process inför 2021 års budgetbeslut. Det innebär att endast ett budgetförslag kommer att presenteras i kommunfullmäktige i juni.

Normalt brukar Alliansen och de övriga partierna lägga var sitt budgetförslag som debatteras och beslutas på kommunfullmäktige. Nu läggs endast ett förslag som bygger på målen i den gemensamt beslutade Skövde Vision 2025 uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

— Mitt under pandemin är osäkerheten stor om hur Sveriges och kommunernas ekonomier kommer att utveckla sig samtidigt som näringslivet och övriga arbetsgivare står inför stora påfrestningar. I det läget är det viktigt med politisk enighet och skapa stabilitet för Skövdes utveckling, säger Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

Annons

Innehållet i budgeten ska basera sig på ett underlag som bygger på målen i Vision Skövde 2025 och i övrigt kommer inga ytterligare förslag att presenteras. Prioriterat i förslaget ska vara att bibehålla Skövdes utvecklingstakt och bostadsproduktion i syfte att kommunen ska fortsätta växa och utvecklas positivt även i en tid efter coronapandemin. Kommande investeringsbudget ska i första hand fokusera på skola, omsorg och infrastruktur.

— I osäkra tider är det viktigt att ta gemensamt ansvar varför jag vill ge en stor eloge till alla åtta partier för den goda samarbetsviljan. Tillsammans underlättar vi för vår personal och blir konstruktiva i arbetet med att skapa stabilitet för närings- och föreningslivet, säger Katarina Jonsson.

– Osäkerheterna rent ekonomiskt är så stora att det här är det mest ansvarsfulla. Det är ingen gemensam budget, utan en överenskommelse om att vi lägger en budget där vi utgår från tjänstepersonernas budgetförslag, säger oppositionsrådet Johan Ask (S), till SN.

Då ekonomer förutspår stor arbetslöshet och vikande skatteunderlag vilket kan innebära stora påfrestningar menar han att detta är klokaste vägen i detta läge.

Annons

– Det finns inte utrymme att lägga en budget med reformförslag, utan vi får lägga en ram och revidera den. Det är svårt att lägga en budget för nästa år, vi får helt enkelt invänta och se hur ekonomin utvecklar sig, säger Johan Ask och fortsätter:

– Andra kommuner har valt att skjuta på budgetprocessen. Det tror inte jag på, det blir en väldig uppförsbacke när man ska göra budgeten. Vi tar ett ramverk och utgår från det.

Innehållet i budgeten kommer att presenteras längre fram i vår.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan