Annons

Annons

S vill se fler kvinnliga gatunamn i Skövde

En hel del av Skövdes gator är döpta efter personer som levt och verkat i Skövde samt lämnat avtryck på olika sätt. Gustav Lake arbetade under 1900-talet för Vätternvattnets framdragande samt genomförde byggnationen av kulturhuset. Socialdemokraterna vill att det ska finnas lika många gatunamn döpta efter kvinnor som män.

Annons

Socialdemokraterna i Skövde vill att det ska finnas lika många kvinnliga som manliga gatunamn. I en motion till kommunfullmäktige föreslår de just detta, som ett sätt att ge kvinnor större plats i det offentliga rummet.

Bakom förslaget står Monica Green (S), Kyada Lazar (S) och Malin Wadman (S) som vill se att kvinnor får en större plats i det offentliga rummet i Skövde.

"Fortfarande är det offentliga rummet en sfär som speglar vårt lands ojämställdhet och grundmurade patriarkala strukturer. En sfär som fördelar makt, inflytande och resurser på ett sätt som begränsar flickors och kvinnors handlingsutrymme och möjligheter. Markörerna är oftast fullt synliga i form av namn på gator, platser och torg, men också underförstådda, men med signaler om vilka som ”äger” och vilka som ska anpassa sig", skriver de i motionen.

De menar att det offentliga rummet inte bidrar till ett mer jämställt samhälle. De hänvisar också till undersökningar som visar att kvinnor i högre utsträckning känner sig otrygga på exempelvis gator och torg, utomhusgym och i kollektivtrafiken.

Annons

Därför föreslår de i sin motion att Skövde kommun ska ha som mål att det finns lika många kvinnliga som manliga gatunamn. De vill också att kommunen eftersträvar jämlikhet när konstnärer anlitas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy