Annons

Annons

Annons

”Jackpot för läsarna när jag förlorar min roll”



Som du säkert läst så fick tidningen nya ägare härom veckan. Det familjeägda Bonnier News tar över driften av tidningen och övriga nyhetstitlar i Hall Media. Vi sällar oss till Dagens Nyheter, Expressen samt ett 30-tal andra lokaltidningar runtom i Sverige.

För oss anställda på tidningen innebär ägarbytet ett par veckor av ”hela havet stormar”. Mycket kommer att förändras när Hall Media ska integreras i det nya och större moderbolaget. Det handlar om redaktionell organisation och arbetssätt men också vad som ska hända med IT-plattformar och affärssystem.

Annons

Även om vi ännu är i ett tidigt skede så börjar Bonniers strategi för lokaljournalistik nu att kunna skönjas. Det är ömsom tuffa, ömsom hyllade besked som meddelats. Men som läsare kommer du att uppskatta de nya ägarnas muskler och möjligheter att förbättra de produkter och tjänster du köper av oss. Det är jag säker på.

Annons

Blandade känslor

Under fredagen hölls ett informationsmöte för tidningens personal. För att vi skulle få veta mer om framtiden. Planen. Känslorna hos medarbetarna skulle jag vilja beskriva som blandade. Positivt kring långsiktiga visioner och vikten av vårt uppdrag i lokalsamhället. Mer pessimistiskt till en del av de förändringar som, nästan per marknadsekonomisk automatik, följer när vi går upp i en större bolagsmiljö. Tanken är att en del avdelningar centraliseras och försvinner från Hall Medias huvudkontor i Jönköping. Det kommer att bli sorgliga farväl till medarbetare som längre inte kommer att ha samma jobb att gå till. Oavsett hur framgångsrika, lojala och viktiga de personerna varit genom åren. Det är smärtsamt på det personliga planet. Främst för de som får lämna - men också för de som jobbar kvar. Å andra sidan öppnas för många av våra medarbetare ett hav av möjligheter till kompetensutveckling - eller varför inte: fortsatta karriärer inom ett nu betydligt större bolag?

Förändringarna är helt nödvändiga. Alla inser vi det. Bara med smarta samarbeten kan den lokala journalistiken gå stärkt genom digitaliseringen. Att centralisera till exempel redigeringen av papperstidningen, tv-teknik och liknade funktioner ger möjligheter att öka den lokala bevakning som är kärnverksamheten för alla tidningar. Det är den som gör oss unika och den som våra läsare betalar för.

Annons

Även min roll som ansvarig utgivare för 18 tidningstitlar kommer att försvinna när det inrättas fem utgivartjänster, det vill säga fem chefredaktörer, i stället. Strategin är tydlig. Ansvariga utgivaren ska vara närmare det dagliga nyhetsarbetet och representera tidningen kontinuerligt, koncentrerat och geografisk på plats. Ingen kan säga att det inte låter bra. Besluten ska tas nära. För Skaraborgs del innebär det att det föreslås en chefredaktör med bas på i Skaraborg som kommer att driva Falköpings Tidning, SkLT, Västgöta-Bladet och Skövde Nyheter.

Annons

Nära läsarna

Samtidigt som vissa avdelningar centraliseras till andra delar av Sverige decentraliseras reportrarna ut så nära läsarna som bara möjligt. Det kommer att ge en utökning av antalet reportrar som arbetar direkt på de olika tidningstitlarna. Exakt hur många nya reportertjänster det blir återstår att förhandla. Men för dig som läsare är det ett stort plus. Mer lokal journalistik som ger dig ännu bättre koll på vad som händer nära dig.

Utöver det ser jag för tidningens framtid inom Bonnier andra fördelar för dig som läsare. Till exempel bättre upplevelser digitalt då vi kommer att kunna inleda tekniska samarbeten med ytterligare ett 30-tal tidningar och deras utvecklingsavdelningar. Och, om allt går som tänkt, får du som är prenumerant på tidningen möjlighet att kombinera prenumerationen med rabatterade erbjudanden på andra tidningar och mer av spännande innehåll.

Så, fortsätt ha höga förväntningar på oss. Även om vi på tidningen ruskas om och har ett stort internt jobb framför oss så är målet - som alltid -att vi genom ett vasst och relevant innehåll ska bidra till att våra orter blir ännu bättre platser att leva och verka i.

För läsarna

Mer lokal journalistik

Fler journalister på plats

Bättre tekniska möjligheter

Rabatterade priser på ”systerprodukter”

För samhället

Säkrad superlokal journalistik – planktonen i nyheternas ekosystem

Tar en ännu viktigare roll där public service inte mäktar med

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan