Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Han gör en blomma för varje avliden i covid-19

Text

För att synliggöra corona-pandemin skapar Geert van der Vossen en blomma i metall för varje person som avlider av covid-19 i Sverige. Med blommorna skapar han ett konstverk som växer fram på en vall i Broddetorp.

På vallen i Broddetorp står en metallblomma för varje person som avlidit i covid-19 i Sverige.

Geert van der Vossen arbetar med att göra konstverk och konsthantverk av metallskrot. Hans företag finns på Grevagården i Broddetorp, som ligger i Falköpings kommun. I vanliga fall gör han till exempel klot av överblivna muttrar eller andra metalldelar, fantasifullt utformade djur och han tillverkar även ett slags utekaminer.

Sedan kom corona-pandemin. Geerts brors svärfar i Holland, där Geert kommer ifrån, insjuknade i covid-19 och avled efter en tids sjukdom. Som en del i sorgearbetet gjorde Geert van der Vossen ett stort klot av dödskallar formade av metallskrot.

Annons

– Viruset ser ut som ett klot, säger Geert och syftar på de spridda bilderna av viruset i stark förstoring.

Annons

Läget blev nu allt mer allvarligt även i Sverige och antalet avlidna i covid-19 ökade.

– Jag vet genom det jag hört från Holland att de allvarligt sjuka får inte ha närstående närvarande, det finns inte plats. Samtidigt kämpar vårdpersonalen i ett högt tempo. Det saknas tid för att reflektera. Om jag sätter ut en blomma är det en signal om ett litet stöd, säger han.

Geert sätter ut en blomma för varje person som avlider i covid-19 i Sverige.

– Varje dag är det presskonferens klockan 14 och det talas om hur många som avlidit. Det blir nästan som standardsiffror, att vi vänjer oss med siffrorna. Det blir så mycket prat om statistik och analys, inte så mycket om hur folk upplever situationen och mår, säger han.

Varje dag

Varje dag sätter han ut en blomma för varje dödsfall i covid-19 som Folkhälsomyndigheten bekräftat dagen innan.

Han började 3 april, då totalt 333 personer hade avlidit i sjukdomen i Sverige och kunde då använda några blommor han hade på lager.

– Sedan dess har jag inte hunnit med mycket annat än att tillverka nya blommor, säger han.

På måndagen hade han satt ut 1 580 blommor.

– Jag har tagit på mig utmaningen att tillverka lika många blommor som antalet personer som avlider, hittills har jag orkat med, säger han.

Material från industrin

För att tillverka blomhuvudet använder Geert stansrester som han köper från olika industriföretag. Men det är nu ett problem för honom att få tag på tillräckligt mycket material och han efterlyser att få köpa mer stansskrot från lokala företag.

Annons

Annons

Han kan likna situationen med den i vården, där man inte vet hur många patienter man kommer att få ta hand om och där det även varit en fråga om sjukvårdsmateriel ska räcka.

Geert van der Vossen har tagit på sig ett annorlunda uppdrag, att varje dag tillverka en blomma i metall för varje person som rapporteras som avliden i covid-19 i Sverige.

Blommorna sätter Geert på en vall på ett område som är 40 gånger 40 meter stort. Till en början satte han blommorna med ett avstånd på två meter, med tanke på rekommendationen att hålla två meters avstånd socialt. Men med det stigande antalet döda har Geert börjat sätta blommorna tätare, då han inte vill att konstverket ska bli alltför stort. Avståndet har varit en meter och nu behöver han börja sätta dem med en halv meters avstånd.

– Jag har inte bestämt när jag ska sluta, kanske när Folkhälsomyndigheten säger att det är över, säger Geert.

Han vet inte heller vad som ska hända med konstverket på sikt. Kanske går det att ha någon slags insamling till välgörenhet kopplat till blommorna, men Geert vet inte exakt i vilken form.

På landsbygden

Han kan också tänka sig att sälja konstverket i sin helhet, till exempel till Stockholms stad, där pandemin slagit hårdare, så att människor som bor där kan titta på konstverket och reflektera. Alternativt kan det lånas ut och flyttas för en period.

På landsbygden i Västergötland där detta nu växer fram kan pandemin fortfarande för många kännas lite avlägsen, som något som sker långt borta, menar Geert.

Annons

Geert har skapat hashtaggen #synliggöracorona som han använder när han sprider information i sociala medier om projektet.

Corona-krisen har naturligtvis påverkat även Geerts vanliga arbete, liksom den har drabbat många kulturutövare och företagare. Han brukar åka på mässor och utställningar för att sälja sina saker, men mycket är nu inställt.

Annons

– Jag har inte samma intäkter som vanligt, men jag har det bättre än många andra, säger han.

Han hinner nu inte med så mycket annat än att göra blommorna till det dystra fältet som minner om offren för pandemin.

– Det är en liten känsla av att göra någon slags samhällsnytta. Det är inte på samma sätt som de i vården eller andra viktiga samhällsfunktioner. Jag tar hand om någonting annat, säger han.

Blommorna sattes från början med två meters avstånd, men har sedan dess placerats tätare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan