Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Fetma riskfaktor vid coronasmitta

Gravt överviktiga personer kan vara särskilt utsatta om de smittas med coronaviruset. Arkivbild.

Annons

Personer som lider av kraftig övervikt kan vara särskilt utsatta om de smittas med coronaviruset, enligt Socialstyrelsen.

I en ny rapport pekar myndigheten ut fetma som en av åtta riskfaktorer som kan leda till ett allvarligt sjukdomsförlopp.

Att äldre löper större risk att drabbas allvarligt om de smittas av coronaviruset är känt sedan tidigare. Men i Socialstyrelsens nya rapport identifieras även en rad andra riskfaktorer.

Bland dessa märks sjukdomar som parkinson, ms och cancer tillsammans med intellektuell funktionsnedsättning samt rörelsenedsättning.

Urban Nylén är medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen och en av personerna bakom rapporten. Han är inte överraskad över resultaten, men hävdar att vissa flugit under radarn i Sverige.

Annons

Annons

"Allmänt känt"

– Det mesta på listan över riskområden är allmänt känt. Den tyngsta faktorn är hög ålder, från 70 år och uppåt. Men man har inte hört så mycket diskussion om fetma eller cancersjuka, säger han.

Men för att fetma ska vara en riskfaktor krävs BMI (Body Mass Index) på över 40 – vilket enligt Livsmedelsverket räknas som grav fetma.

– Ja, då är man ganska ordentligt överviktig, säger Nylén.

Rapporten är sammanställd på uppdrag av regeringen. Den bygger på fall över hela världen och i synnerhet från utbrottslandet Kina.

– Det bygger mycket på det man har sett i Kina där man har den längsta erfarenheten av covid-19. Men erfarenheten är väldigt kort och många frågor är inte besvarade än, säger Urban Nylén.

"Kompletteras och revideras"

Han anser att den ska fungera som en nulägesbeskrivning, något som ständigt kommer att behöva revideras och kompletteras.

– Man ska vara väldigt medveten om att detta gäller här och nu. Den kommer behöva kompletteras och revideras så snart kunskapsläget förändras och man vet tydligare vad som gäller, säger Nylén.

Att fetma inte tidigare har klassats som en riskfaktor för svår sjukdom har varit föremål för diskussion.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har det berott på att underlaget varit bristfälligt.

– Vi har inte haft den datan hittills, men vi har ju också nåtts av det här och försökt få fram bättre data, sade han tidigare i veckan.

Robin Salomonsson/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy