Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

67 avlidna i regionen - men kulmen är inte nådd, enligt smittskyddsläkare

Text

1242 är bekräftat smittade och 67 har dött i covid-19.

– Vi har vandrat i väglöst land, sa biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall och tror inte att smittan nått kulmen i Västra Götaland.

Samtidigt visar statistiken att Skaraborg varit förskonat hittills, endast fem procent av alla fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen har varit i Skaraborg.

Inbäddat innehåll

Sedan coronapandemin började har Västra Götalandsregionen hållit pressträff en gång i veckan för att informera hur man hanterar covid-19.

Svart heldragen linje visar antal inneliggande patienter med covid-19 vid sjukhusen i VGR. Röd streckad linje visar antal av dessa som vårdas på intensivvårdsavdelning (IVA). Detta var läget 16 april.

Så också på fredagen, klockan 11.00 gavs en aktuell lägesbild av smittskyddsarbetet och vårdens hantering av covid-19.

– Det var sju veckor sedan vi hade det första fallet av covid-19 i regionen. Det är sju veckor där mycket förändrats i vår region, vårt land och också världen. I en mening har vi alla vandrat i ett väglöst land, sade biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Annons

Annons

Han redogjorde för smittspridningen runtom i Västra Götaland, till exempel på äldreboenden, och gav en uppdatering om smittskyddsarbetet.

– Vi vet att 67 är avlidna men det finns sannolikt ett mörkertal. När provtagningarna ökar får vi en klarare bild.

1242 bekräftade fall finns i länet och det tillkommer 60-70 varje dygn.

– Vi har en fortsatt uppgång och har nog inte nått kulmen ännu. Vi trodde att det skulle bli en topp under påsken men den uteblev och kan komma senare, säger Leif Dotevall.

– Vi har i en mening blivit förskonade. Vi har en tredjedel så många fall per 100 000 invånare jämfört med Stockholm. Men vi får inte släppa garden, faran är inte över.

Lägre andel i Skaraborg

Att toppen inte kommit än till Västra Götalandsregionen tror Leif Dotevall beror på att man generellt sett följer de rekommendationer och regelverk som finns kring hygien och att hålla avstånd.

Men samtidigt är han oroad över att man ändå inte lyckas skydda de äldre.

– Ett 50-tal äldreboenden har rapporterat om bekräftade fall av cirka 400 sin finns i regionen. Fler har dock lyckats begränsa smittan till enstaka fall som inte har spritt sig på boendet.

Leif Dotevall, Smittskydd Västra Götaland, höll pressträff för att informera om covid-19-läget i Västra Götalandsregionen.

Han berömde personalens hårda arbete på såväl äldreboenden och sjukhus med att begränsa smittan.

Skaraborg har fem procent av de 1442 smittade.

Annons

– Skaraborg ligger lite efter utvecklingen och har en längre tid att förbereda sig på att förhindra smittan här, sa Leif Dotevall.

Samtidigt går det inte säga när coronavirusets topp, eller platå som är det smittskyddsläkaren snarare ser, kan komma till regionen. Han tror att vi kommer att få leva med sjukdomen covid-19 länge.

Annons

– Vi vet att det inte kommer försvinna på väldigt lång tid, vi kommer ha enstaka fall länge. Kan det komma en andra våg till hösten? Vi vet inte, men vi alla måste planera och ta höjd för det.

Akut vård bedrivs som vanligt

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström berättade om vårdens uthållighet och samverkan mellan den regionala vården och den kommunala omsorgen. I regionen finns totalt 149 disponibla intensivvårdsplatser, där 114 är belagda. En del är dock med andra sjukdomar än covid-19.

– Vi har 66 personer som vårdas på intensivvården nu för covid-19, men inför helgen finns 45 disponibla platser.

Hon visade också att av de 119 som vårdats på IVA för covid-19 har 90 procent överlevt, vilket är bra siffror.

Ann Söderström uppgav också att av de 416 som vårdats på sjukhus har 69 procent fått återvända hem och resten har kommit till annat boende som korttidsboende medan 14 procent har avlidit.

Hon var oroad över tecken att man undviker att söka vård på grund av corona, vilket kan göra att man kommer att få ett stort oväntat vårdbehov när den värsta coronakrisen har dämpats. Hon poängterade att akut och halvakut vård bedrivs som vanligt, däremot har man dragit ner på den planerad vården. Det kan handla om byte av höftled som man väljer att vänta med för att kunna styra om personal till intensivvårdsavdelningar.

Men om man har bröstsmärtor eller andra akuta symptom ska man fortsatt söka vård.

– Vi är oroliga för att man inte vågar söka vård. Det är viktigt att vanliga patienter inte undviker att söka vård. Vi har resurser att ta emot dem, vi har 3000 vårdplatser i regionen, säger Ann Söderström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan