Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

20 nya dödsfall i Sverige

Ytterligare 20 personer som smittats med covid-19 har avlidit i Sverige. Sammanlagt ligger nu dödssiffran på 919 personer.

Folkhälsomyndigheten räknar dock med en eftersläpning i dödstalen på grund av påskhelgen.

Nästan 11 000 har bekräftats smittade i Sverige, vilket är en ökning med runt 500 personer sedan i söndags.

De senaste dagarna har antalet dödsfall varit långt lägre än tidigare i april. Påskhelgens siffror ska dock tolkas med försiktighet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det ofta eftersläpning i rapporteringen under helgerna, varför det är svårt att dra några tydliga slutsatser från siffror som presenteras då.

Annons

– Antal avlidna per dag är det en efterfördröjning på. Vi vet att de trillar in i efterhand, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten om måndagens siffror.

"Behöver pusselbitar"

På TT:s fråga om EU-kommissionens tankar om att det kan bli aktuellt att äldre kan tvingas hållas isolerade året ut svarar Wallensten att han först vill se undersökningar på hur stor uppbyggnaden av immunitet i samhället i stort är.

Annons

– Det är sådana pusselbitar vi behöver innan vi ger ett svar, men något alla måste tänka på innan man lättar på restriktioner, säger han.

TT: Hur stor immunitet i samhället krävs för att äldre ska kunna känna sig trygga?

– Det här är ett nytt virus, ingen har hanterat frågan tidigare. Så småningom kommer det göras breda studier på immunitet, och vi kommer att få kunskap om hur långvarig den är. Allt kommer att vägas in för att man ska kunna veta om man kan släppa på restriktionerna kring den allra sköraste gruppen.

Anders Wallensten påpekar också att man måste se vad som händer med smittspridningen när andra länder lättar på sina restriktioner, och att Sverige har lättare att hålla i de rekommendationer som införts eftersom samhället inte stängts ned helt.

Men det kan dröja innan man vet. För att alls kunna testa immuniteten gäller det att smittspridningen har nått sin topp och att kurvan börjat sjunka igen. Dessutom finns inte testerna som krävs ännu.

– Det är lite för tidigt för att säga säkert. Men det är ett problem, så länge det inte finns ett vaccin måste vi veta att det finns immunitet i befolkningen. Vi måste vänta ut kurvan lite till, säger han.

Annons

Ingen brist på handsprit

Antalet intensivvårdade ökade med 20 personer mellan söndag och måndag – till knappt 860 personer. I Sverige finns nu 1 039 intensivvårdsplatser, att jämföra med 526 innan sjukvårdens omställning för att skapa fler platser inleddes.

– Det innebär så klart ett ansträngt läge för personalen, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Samtidigt råder det brist på skyddsutrustning och annan materiel inom många områden. Däremot har Socialstyrelsen fått in mycket handsprit, som ska fördelas till regionerna.

– Det innebär att vi relativt sett har god tillgång på handsprit i Sverige.

Anna Hansson/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy