Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Hur lever hönorna du får ägg från?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Fortfarande år 2020 sitter i Sverige runt 750 000 hönor i trånga burar med gallergolv och har inte ens plats för att sträcka ut sina vingar. Det finns problem i alla sorters storskalig äggproduktion, men hönorna i bur har det absolut sämst.

Enligt en opinionsundersökning (Novus, 2019) anser 88 procent av svenskarna att företag har ett ansvar att hålla en högre djurskyddsnivå än den lägstanivå som lagstiftningen innebär.

De stora livsmedelskedjorna Coop, Lidl, City Gross och Axfood (som bland annat äger Willys, Hemköp och mat.se) har valt att ta bort buräggen från alla sina butikshyllor. Tyvärr finns ett stort och viktigt undantag och det är ICA Sverige, som även om man valt bort burägg i sitt centrallager, ändå tillåter att lokala ICA-butiker får sälja burägg och vilket också görs. Eftersom det är på detta sätt, innebär det helt enkelt att ICA stödjer buräggsindustrin.

Annons

Annons

Som störst på matmarknaden skulle ICA definitivt kunna hjälpa till att stoppa buräggen genom att ha en policy för de butiksägare som använder varumärket ICA, som säger att man har krav på sig att ej köpa och sälja burägg. När kommer ICA med en sådan policy?

Om du äter ägg, hur lever de hönor du skaffar äggen ifrån?

Johannes

Fotnot: Tidningen har erbjudit ICA Sverige rätt att besvara insändaren, men de avstår från svarsrätt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy