Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Fastighetsägarna: Vi måste arbeta tillsammans för att ta oss igenom krisen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skövde centrum Commerce gatumiljööer miljöbilder Hertig Johans Gata

Annons

Många åtgärder görs just nu för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för näringslivet. Fastighetsägarna Skaraborg konstaterar i detta debattinlägg att det är viktigt att alla jobbar tillsammans för att ta sig igenom krisen.

Ingen vet hur länge coronavirusets utbrott kommer att pågå. De slutgiltiga ekonomiska konsekvenserna är därför svåröverskådliga. Situationen för svenska företag har dock redan förvärrats dramatiskt. Framförallt är viruspandemin ett dråpslag mot fysiska mötesplatser. Idag upplever restaurangnäringen, hotellbranschen samt kultur- och resesektorn oöverträffade intäktsbortfall. Många av de verksamheter som drabbats hårdast tillhör våra medlemsföretags viktigaste hyresgäster. Därför är utbrottet också en kris för den svenska fastighetsbranschen.

I spåret av utbrottet kräver nu flera krögare, handlare och intresseorganisationen generella hyressänkningar. Många fastighetsföretag har mottagit kravbrev om reducerade hyror och andra typer av ekonomiska lättnader. Våra medlemmar gör också sitt bästa för att underlätta för hyresgäster i ekonomiska trångmål. Det finns en stark vilja att hjälpa sina kunder i så hög utsträckning som det är ekonomiskt möjligt. Fastighetsföretag vill självklart vårda sina hyresgäster så att de finns kvar när krisen en vacker dag är över.

Annons

Annons

Samtidigt är det viktigt att betona att fastighetsbolag också är företag, med fakturor, räntor, amorteringar och löneutbetalningar. Faktum är att fastighetsbranschen mestadels består av småföretag. Hela 86 procent av alla fastighetsbolag har mellan 1 och 4 anställda. Det är därför omöjligt för fastighetsbolag att bära hela bördan av den uppkomna krisen. Under 2020 förfaller närmare 60 miljarder i fastighetsobligationer som måste återfinansieras på något sätt. Blir utbrottet långvarigt kommer det att ske konkurser och avvecklingar även i fastighetssektorn. En fastighetskris i detta läge skulle vara ett verkligt dråpslag mot svensk ekonomi.

Det finns dessutom branscher och sektorer som inte upplever en ekonomisk nedgång. Färsk statistik från Handelns utredningsinstitut (HUI) visar att dagligvaruhandelns fysiska butiker upplever högre aktivitet än vanligt. Generella hyreslättnader är däremot varken möjliga eller rimliga. Ska exempelvis Systembolaget som säljer som aldrig förr få lägre hyra för att kvarterskrogen går igenom ett stålbad? Både hyresgästers och hyresvärdars ekonomiska situation ser väldigt olika ut, och det är inte givet att fastighetsföretaget alltid är den starkare parten. Tvärtom har många stora restaurangkedjor och globala handelsjättar mångdubbelt större resurser än de flesta av våra medlemmar. Åtgärderna måste därför vara situationsanpassade och välriktade.

Annons

I det statliga krispaketet till småföretag finns en riktad hyresrabatt till krisdrabbade branscher såsom restauranger, butiker och hotell. Hyresrabatten ger hyresvärden 50 procents subvention vid upp till en halvering av den fasta hyran under perioden april till juni. Många av avtalets detaljer är ännu höjda i dunkel, och det är oklart hur paketet kommer att kunna användas i praktiken. I grunden är det dock positivt med ett statligt stöd som underlättar för individuella överenskommelser mellan hyresgäster och hyresvärdar. I grund och botten sitter hela näringslivet i samma båt. Låt oss tillsammans arbeta för att ta oss igenom den här krisen.

Alma Ohlin, Ansvarig Näringspolitik Fastighetsägarna Skaraborg

Adam Rapp, KretsordförandeFastighetsägarna Skaraborg

David Björnberg, OmvärldsanalytikerFastighetsägarna GFR

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy