Annons

Annons

Annons

Läkaren som förgrep sig på barn

HD avslår prövning för sexbrottsdömde läkaren

Text

Fallet med den spanske läkaren som dömts för sexuella övergrepp mot barn på sjukhus och vårdcentraler i bland annat Skövde och Jönköping tycks nu ha nått vägs ände.

Högsta domstolen (HD) beviljar inte prövning av hovrättsdomen på sju års fängelse.

Den spanske läkaren, här tecknad under rättegången i Stockholms tingsrätt hösten 2018.

För att HD ska bevilja prövning krävs det att målet är principiellt viktigt för hur svenska domstolar i framtiden ska bedöma liknande rättsfall. HD skriver i sitt beslut att de inte finns något sådant skäl i bedömningen av brotten som mannen dömts för.

Annons

Annons

– Det är klart att det inte är överraskande eftersom HD väldigt sällan beviljar prövning. Vi tyckte att det fanns vissa resonemang som kunde vara värda att pröva, men HD delade alltså inte vår bedömning, säger Frida Wallin, läkarens advokat.

Den nu 30-årige spanske läkaren dömdes för sexuella övergrepp mot 43 barn i samband med läkarundersökningar i Stockholm, Skövde, Jönköping, Västerbotten och via vårdappen Kry mellan 2015 och 2017.

Den omfattande brottsutredningen har pågått sedan december 2017 och läkaren har varit häktad sedan dess. Mannen dömdes i maj 2019 till tio års fängelse av Stockholms tingsrätt. Efter att domen överklagades sänktes straffet till sju års fängelse när Svea hovrätt meddelande sin dom i januari 2020. Han friades då för åtalspunkterna om att även ha utsatt barnens föräldrar för sexuellt ofredande samt att rätten även vägde in att han troligen skulle förlora sin läkarlegitimation. Den spanske läkaren dömdes också till livstids utvisning från Sverige efter avtjänat fängelsestraff.

Annons

I december 2019 publicerade Hall Media en stor artikelserie om rättsfallet som klassas som en av 2000-talets mest omfattande utredningar med sexuella övergrepp mot barn i Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan