Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Digital migränklinik startas – ”Att migränvården är bristfällig är ett understatement”

Text

En digital migränklinik som riktar sig till hela Sverige startas nu med bas i Jönköping. Det är den första i sitt slag.

– Vi känner att det här kommer att göra skillnad för samhället, säger Mats Siljehult, en av grundarna.

För en tid sedan gick Mats Siljehult, via Belimama Care Holding, in som delägare i digitala Remisshjälpen. Vd där är före detta sjuksköterskan och Jönköpingsbon Alexander Knezevic. Nu lanserar de båda männen en ny digital specialistklinik tillsammans med neurologen Johan Nyberg från Helsingborg.

Den nya digitala kliniken kommer att heta Migränhjälpen och blir den första av sitt slag i landet. Bolaget har tagit in 6,2 miljoner kronor från befintliga ägare och nya investerare, däribland Almi Invest Jönköping och AddHealth Media.

Omkring 1,4 miljoner människor i Sverige uppskattas lida av migrän och av dessa beräknas cirka 200 000 ha svåraste formen, så kallad kronisk migrän. I gruppen med kronisk migrän har i dag mindre än tio procent av patienterna tillgång till adekvat specialistvård och det finns stora regionala variationer, menar grundarna av den nya tjänsten.

Annons

Annons

– Att migränvården är bristfällig är ett understatement. Det finns för få neurologer och för få huvudvärksinriktade läkare, säger Mats Siljehult.

Anställa ett 20-tal

Enligt initiativtagarna är migrän en sjukdom som lämpar sig mycket väl för ett digitalt omhändertagande då det oftast inte krävs någon fysisk undersökning eller laboratoriemedicinsk utredning för att ställa en korrekt diagnos.

Verksamheten fungerar så att sjuksköterskor hos Migränhjälpen möter patienterna via digital chatt eller telefon medan läkare ställer diagnoser och sätter in läkemedelsbehandlingar vid behov.

– Migrän är en av de största orsakerna till sjukskrivningar. Vi känner att det här kommer att göra skillnad för samhället, säger Mats Siljehult.

Just nu pågår rekrytering av personal till Migränhjälpen som planeras att lanseras i slutet av april.

– Vi hoppas på sikt anställa tio neurologer eller huvudvärksinriktade läkare och vår förhoppning är att anställa lika många sjuksköterskor, säger Mats Siljehult.

Är offentligt finansierad

Personalen kommer att verka från flera platser i landet. Planen är exempelvis att det ska öppnas en botoxbehandling i Jönköping.

– Det ska vara med arbetstillfällen i den här regionen, det är ett krav i och med finansieringen från Almi Invest Jönköping, säger Mats Siljehult.

Det är stor brist på neurologer i Sverige. Hur ska ni lyckas få tag på personal?

Annons

– Vi behöver inte alls lika många som den fysiska vården, om man jämför är den digitala vården rasande effektiv, säger Mats Siljehult.

Migränhjälpen kommer att vara offentligt finansierad likt andra digitala vårdgivare som Kry och Min doktor.

Annons

– Ersättningen kommer tyvärr att ske via primärvårdens utomlänssystem, vilket egentligen är ett dåligt system men är det som finns i nuläget, säger Mats Siljehult.

Varför ger du dig in i den här satsningen?

– Jag sålde mina aktier i Wetterhälsan för en tid sedan, men tycker att jag fortfarande har mycket att ge och har erfarenhet av både den fysiska vården och den digitala vården. Och så tycker jag att det här är en oerhört bra idé, säger Mats Siljehult.

Mats Siljehult, som bland annat är vd för Wetterhälsan i Jönköping, går in som delägare i nystartade digitala kliniken Migränhjälpen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan