Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Liberala kvinnor: Höj beredskapen mot våldet i hemmet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Våld mot kvinnor och barn tenderar att öka under coronapandemin visar erfarenheter från Kina.

Annons

Erfarenheter från Kina visar att risken för våld mot kvinnor och barn i hemmet ökar under coronapandemin. Nu efterlyser Liberala kvinnor höjd beredskap i Sverige för att förhindra en motsvarande utveckling här.

I Kina har man konstaterat en dramatisk ökning av det könsbaserade våldet till följd av isoleringen under pandemin. Nu kommer allt fler larmrapporter från barnrätts- och kvinnoorganisationer om att våldet mot kvinnor och barn och det hedersrelaterade våldet i Sverige ökar i skuggan av krisen. För allt för många är hemmet den farligaste platsen att vara på. För dem innebär ökad tid i hemmet och färre sociala kontaktytor att de hamnar under absolut kontroll av sin partner eller familj.

Annons

För skola och socialtjänst blir det svårare att reagera och agera i tid vid misstankar om våldsutsatthet när kontakten med barn och unga minskar. Utsattheten på nätet ökar också när både unga och förövare spenderar mer av sin tid där. Enligt polisen ökar nätrelaterade sexualbrott mot barn.

Annons

Liberalerna har krävt att krishanteringen ska ha ett tydligt barnperspektiv och föreslår att 50 miljoner kronor extra ges till organisationer som stödjer barn och unga i krisen. Det är även dags att snarast höja beredskapen hos bland annat socialtjänsten, polisen och andra berörda myndigheter för att kunna ge skydd till våldsutsatta kvinnor och barn. Kvinno- och tjejjourer och organisationer som arbetar med hedersutsatta behöver mer resurser för att möta de ökade behoven. Våra kommuner har också ett stort ansvar för att skydda våldsutsatta i krisen.

Liberala Kvinnor vill att:

- Beredskapen hos socialtjänst, polis och andra berörda myndigheter omgående höjs för att skydda våldsutsatta kvinnor och barn i krisen.

- Extra medel tillförs kvinnojourer, barnrättsorganisationer och organisationer som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck när behovet av dem ökar i pandemins spår.

- Socialtjänstens kärnverksamheter hålls öppna och bemannade oavsett krisen och att beredskap säkras för utsatta barn om förskolor och skolor skulle behöva stänga.

- Beredskap finns för platser på skyddade boenden även för kvinnor som smittats av Covid-19.

Annons

- Att psykiatrin ges ökad beredskap att ta emot kvinnor och barn för samtalsstöd och traumabehandling.

Vi får inte förbise att många av åtgärderna som vidtas till följd av pandemin utgör ett hot mot dem som utsätts för våld och förtryck i sitt hem. Glöm inte dem som utsätts för våld och hedersrelaterat våld och förtryck i pandemins spår!

Cecilia Elving

Ordförande Liberala Kvinnor

Jacqueline Tjällman

Ordförande i Liberala Kvinnor Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy