Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Glada nyheter: Västergötlands museum får miljonbidrag

Västergötlands museum får en miljon kronor i bidrag från Sparbanksstiftelsen Skaraborg. Pengarna kommer att användas i projekteringen av ett nytt föremålsmagasin.

– Det här är ett fantastiskt besked för museet. Vi är överlyckliga, säger museichef Luitgard Löw och föremålsantikvarie Jesper Nilsson.

Museichef Luitgard Löw har all anledning att jubla. Sparbanksstiftelsen Skaraborg ger Västergötlands museum en miljon kronor i bidrag för att börja arbetet med att bygga ut museet och skapa mer utrymmen för alla föremål.

I dag är museet trångbott. Västergötlands museum har en av landets största föremålssamlingar och det behövs mer plats.

Annons

Annons

Jesper Nilsson, föremålsantikvarie, leder arbetet med utbyggnaden. Tanken är att den ska placeras i anslutning till det befintliga museet i Skara.

I dag har museet föremål utspridda på flera olika platser i Skara. Magasinet vid huvudbyggnaden är fullt.

Västergötlands museum har en Sveriges största samlingar av föremål och har lidit av trångboddhet under en längre tid. En stor del av museets föremål är utspridda i externa magasin och det stora huvudmagasinet, som ligger i anslutning, till museet är fullt. Det innebär bland annat att museet har svårt att utveckla sina samlingar och göra dem mer tillgängliga.

– Bidraget från Sparbanksstiftelsen Skaraborg gör det möjligt för oss att arbeta med en projektering av byggandet av ett nytt magasin, säger föremålsantikvarie Jesper Nilsson, som har lett arbetet med utbyggnadsprojektet.

Tanken är att den nya byggnaden ska ligga i anslutning till museet och sammanlänkas med dagens magasin.

– Det här är ett stort och avgörande steg i utvecklandet av museet, konstaterar museichef Luitgard Löw.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan