Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Handelskammaren: Hälften av småföretagen korttidspermitterar

Annons

Hälften av företagen i regionen har eller räknar med att korttidspermittera medarbetare. Men det skiljer stort mellan branscher.

Det visar en ny undersökning där Västsvenska handelskammaren frågat småföretagarna hur de påverkas av coronakrisen och hur de ser på regeringens olika stödåtgärder.

– Den visar att hälften av dem kommer att korttidspermittera medarbetare. Möjligheten till uppskov med skatteinbetalningen kommer att nyttjas av 40 procent av företagen, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

25 procent av de västsvenska företagen planerar att använda båda stödåtgärderna medan en tredjedel av företagen inte planerar att använda någon alls.

Av de föreslagna stödåtgärderna som särskilt riktar sig mot små och medelstora företag är det framför allt sänkt arbetsgivaravgift som lättar bördan. 9 av 10 småföretag anser att de kommer att ha nytta av sänkningen.

Handelskammaren menar att det behövs kraftfullare insatser till särskilt drabbade branscher.

– Det kan handla om nya åtgärder i nya paket eller att vi ökar nivån på stödet i de befintliga. Vad gäller nya insatser är det viktigt att de inte krävs lagstiftning eftersom det innebär att det tar lång tid att få ut pengarna. Om det är något som vi lärt oss de senaste veckorna så är det att utvecklingen går i ett rasande tempo.

Undersökningen visar på stora skillnader mellan olika branscher vad gäller utnyttjandet av stöden och därmed på ett behov av branschanpassade åtgärder.

– Den vanligaste orsaken till att småföretagen avstår från att söka anstånd med skatten är hög avgift och ränta, den måste regeringen ta bort för att uppnå effekt, säger Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska handelskammaren och fortsätter:

– De behöver också förtydliga vad som gäller det personliga ansvaret för skatteskulder som i dag finns hos företagets styrelsemedlemmar, så att de vågar söka.

Annons

Även tidsaspekten är viktig, särskilt för de små företagen som har mindre uthållighet.

Annons

– Vi ser hur många av de små och medelstora företagen nu kämpar för sin överlevnad, därför ser vi hellre bra åtgärder nu, än perfekta om två veckor, avslutar Stefan Gustavsson.

191 västsvenska småföretag (upp till tio anställda) deltog i undersökningen som gjordes mellan 27- 31 mars.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy