Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Socialstyrelsens vädjan: Res inte i påsk

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid måndagens pressträff på Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset.

Annons

Sverige har nu mer än 4 000 bekräftade fall av covid-19 och av dem har 146 avlidit. Samtliga regioner jobbar nu i stabs- eller förstärkningsläge, samtidigt som Socialstyrelsen vädjar om att avstå från resor i påsk.

Antalet svenskar som läggs in på sjukhus och får intensivvård på grund av covid-19 fortsätter att öka. För att minska risken för att förvärra läget kommer Socialstyrelsen med ett annorlunda önskemål.

– Utifrån de dagliga bedömningar vi gör vill vi vädja till alla som kan avstå från resor i påsk att göra så. Många vill ha uppmaningar, men vi jobbar inte så, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Annons

Annons

Detta eftersom sjukvården i varje region är dimensionerad efter sin egen befolkning, inte sin egen befolkning plus en massa tillresta.

– Vi vädjar om att man inte ska belasta vården ytterligare, säger hon.

För att möta det ökade vårdbehovet har regionerna har dragit ned på kirurgi som inte är akut, byggt covid-19-avdelningar specifikt, samt omskolat personal. Ett arbete som innebär stora belastningar för många personalkategorier.

Kommer leveranser

Gällande brist på skyddsutrustning pågår arbetet för fullt, fortsätter Taha Alexandersson.

– Leveranser kommer in men går också väldigt snabbt ut till regionerna. Vi får dagligen in förfrågan om stöd från regioner, säger hon.

Sverige har nu mer än 4 000 bekräftade fall av covid-19 och av dem har 146 avlidit. Jämfört med söndagens siffra om 110 avlidna är det ett stort hopp i statistiken, men enligt statsepidemiologen Anders Tegnell handlar den stora ökningen om att vissa regioner registrerat patienter som avlidit för flera dagar sedan. Hittills har drygt 300 personer intensivvårdats i Sverige.

En under 30 död

Flest avlidna i covid-19 finns i åldersspannet 80 till 90 år. 65 personer har avlidit i den åldersgruppen, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

En person har avlidit i spannet 20–29 år, 8 personer i spannet 50–59 år, 6 personer i spannet 60–69 år, 34 personer i spannet 70–79 år och 32 personer som varit 90 år eller äldre. Mer än hälften av alla avlidna, 88 personer, finns i Stockholms län.

Annons

Europa och USA

Anders Tegnell berättade under pressträffen att i stort sett alla länder i världen nu har konstaterade fall.

Annons

– Det är över 700 000 globalt, av dem är knappt hälften i Europa, och det beror främst på att USA har en ganska snabbt förlöpande epidemi. I stort sett alla världens länder har nu fall. Det finns några enstaka vita fläckar på kartan. I dag var det ett land till som hade sitt första fall, men det finns inga många länder kvar som inte har någonting alls, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy