Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Bergman (M): Industrin borde ta semestern nu

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Torbjörn Bergman (M) har ett förslag på hur vi ska få stopp på spridningen av coronaviruset.

Annons

Sverige och världen befinner sig i en pandemi och det krävs kraftfulla åtgärder för att ta sig ur den. Torbjörn Bergman (M) föreslår att industrin ska ta semester nu i syfte att knäcka viruset.

Sverige är i en pandemi.

Den är ett medicinskt hot mot individer, ett arbetsmiljöhot mot vår vårdpersonal, ett hot mot vår långsiktiga ekonomiska bärkraft och det slår kortsiktigt hårt mot ekonomin i många olika företag och hushåll.

Vi är ett land av kreativitet och strävsamhet enade med världen i kamp mot detta virus. Det ger glimtar av hopp och möjlighet genom forskning och innovation. Men denna innovation behöver tid för att ge oss verktyg i rond två.

Annons

Så hur utkämpar vi då bäst rond ett?

Strategier finns och kan delas in i två delar efter syftet: Anpassning och begränsning.

Anpassning är det sätt vi hanterar konsekvenserna. Härvid behöver vi prioritera att upprätthålla samhällets mest basala och kritiska behov. Mat, vatten, el, kommunikation, värme, polis/säkerhet, vår vårdapparat, samt allt det samhällsstöd denna personal och verksamhet kräver; Begravningstjänst.

Annons

Begränsning är det vi gör för att minska pandemins orsak. R0, dess reproduktionstal måste bringas ned. Härvid behöver vi prioritera social distansering så fort och så hårt att smittspridningstakten avtar och R0 bringas ned under ett. Då dör smittan ut för en tid i rond ett!

Vi köper på så vis tid och står rustade att bättre möta denna best i rond två. Genom att alla vi som kan en relativt kort tid undviker kontakt med andra än närmaste familjen, så går vi på knockout i första ronden. Men lite lagom eller för sent räcker ej, det minsta över 1,0 och anden är ur flaskan. Det är en kamp där endast en står upp efteråt. Vi, eller viruset.

Det blir en relativt kort och tuff tid, men efteråt kan basnäringar återuppta sin verksamhet, vården kommer ej ha slagits ut och några få tusen dött. servicenäringar reser sig sedan successivt.

Alternativet är brutalt. Om vi som land fortsätter med att agera för lite och för sent så kommer processen bli årslång, mer än tiofalt fler människor dö och det utdragna förloppet pressa ekonomin ned mot depression.

Sverige behöver därför ett handslag om ett krafttag. Med företag, fack och offentliga aktörer. Tillsammans. Som kommun behöver vi gå före hellre än följa efter.

Annons

Ett förslag är att vår industri tar semestern nu. Vi bommar igen. Knäcker på det viset motståndaren.

Och vi står upp och producerar igen till sommaren, som vinnare.

Var och en kan hjälpa till. Isolera de äldre och riskgrupper så de ej far illa och tynger vården. Bär hem varor åt de äldre, men inte smittan. Avstå möten, sköt handhygien. Noga. Stötta och uppmuntra vårdpersonal i det arbete som väntar.

Torbjörn Bergman (M)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy