Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Coronabedrägerier på nätet: "Be någon du känner om hjälp”

Text

Bedragare utnyttjar oro som finns i samhället. Nu under coronakrisen varnar experter för att påstådd hjälp på internet ibland rör sig om bedrägeriförsök.

– Kontrollera alltid ursprungskällan. Om du är osäker på hur du gör, be någon du känner om hjälp alternativt kan du även vända dig till ett bibliotek, säger Björn Appelberg, folkbildningsansvarig på Internetstiftelsen.

Myndigheternas rekommendationer är nu att äldre personer ska undvika sociala kontakter för att försöka undvika att bli smittade av coronaviruset. Det är också äldre personer som löper störst risk att utsättas för nätbedrägerier på grund av att kunskaperna om hur internet fungerar ofta inte är lika utbredda som hos den yngre generationen.

Annons

Från olika håll i Sverige finns nu rapporter om att coronabedrägerier har förekommit under den senaste veckan.

Internetstiftelsen, som bland annat hanterar registret med alla svenska webbadresser med .se och .nu, går nu ut med särskilda uppmaningar för att människor inte ska bli lurade. I ett pressmeddelande framhåller de att källkritik kring budskapen på nätet alltid är väldigt viktigt.

Annons

– Kontrollera alltid vem som är avsändare och dubbelkolla alltid budskapet med den officiella informationen från myndigheter, säger Björn Appelgren.

Plötsligt meddelande

Han rekommenderar att de som har svårt att förstå hur de kan kontrollera källorna på internet ber om hjälp. Många olika Facebook-grupper som har startats under den senaste veckan säger sig vilja hjälpa äldre isolerade personer, bland annat med att handla mat. Även i den typen av grupper kan bedrägerier förekomma.

– Det är ett annan typ av informationsflöde som ju också bör kontrolleras. Men om du plötsligt får ett privat meddelande från någon du inte känner så kan det i regel betraktas som mindre pålitligt, säger Björn Appelgren.

Ta det lugnt

Kända bedrägliga beteenden är även att skapa hemsidor som påstås vara myndighetsinformation och även insamlingar som sägs gå till forskning om vaccin och till sjukvård. Risken är då att användare luras att lämna ifrån sig kortuppgifter och inloggningskoder till bankkonton.

– Om du uppmanas att snabbt agera - försök att ta det lugnt. Mycket av bedrägerierna bygger på att de genomförs under hot och att de utsatta personerna hamnar i en stressad situation när de ska ta beslut, säger Björn Appelgren.

Att bedragare ofta tar chansen att utnyttja oro i samhället är välkänt.

– Liknande scenarier har vi sett vid många andra stora omvärldshändelser som humana katastrofer, naturkatastrofer och terrordåd, säger Björn Appelgren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan