Annons

Annons

Annons

Kyrkorna agerar mot corona – så förändras arbetet

Text

Kyrkorna i Skövde kommun ändrar om i sin verksamhet till följd av corona-viruset. Det viktigaste är att kyrkan, trots krissituationen, ska vara öppen och finnas till för stöd.

– Vi ställer inte in, vi ställer om, förklarar Simon Holst, pastor i Pingstkyrkan.

Annons

I rådande läge till följd av smittospridningen av covid-19 har kyrkorna i Skövde beslutat att ändra om i verksamheten. Att kyrkans arbete och funktion ska kunna fortgå råder det inget tvivel om, däremot kommer förutsättningarna att se annorlunda ut.

Trots att det varit färre människor som besökt gudstjänsterna de senaste veckorna har Svenska kyrkan beslutat att de ska fortgå som vanligt. Helgcaféet, som har öppet torsdag till och med lördag, kommer också att fortgå. Detsamma gäller för privata tillställningar, så som begravning, bröllop och dop. Istället har man valt att sätta paus på alla övriga verksamheter för att förhindra smittspridning.

Annons

– Trots situationen är det viktigt att hålla våra kyrkor öppna så att man kan vända sig hit för att få stöd. Man är alltid välkommen att lätta på hjärtat och samtala. Det är extra viktigt nu, säger Martin Eriksson, kyrkoherde i Svenska Kyrkan.

Pingstkyrkan har också vidtagit åtgärder. Från och med söndagen den 28 mars kommer söndagsgudstjänsterna att livesändas på hemsidan. Planen är att gudstjänst ska kunna firas oavsett virusets utveckling.

– Vi vill förbereda verksamheten så att den skulle fortsätta fungera likvärdigt oavsett om riktlinjerna för corona förändras, därför väljer vi att inte fortgå med gudstjänst på plats, förklarar Simon Holst.

För att göra sig tillgänglig för alla målgrupper kommer Pingstkyrkan att inleda ett program i närradion under framtida onsdagar. Programmet ska kallas ''Hopp finns här'' och fungera som ett komplement till den livesända gudstjänsten, med inslag som bön och andakt. Titeln är det budskap kyrkan hoppas kunna förmedla till allmänheten trots den oro som råder.

Annons

– Vi vill visa att vi finns för att hjälpa. Vi har börjat ringa runt till alla över 70 i församlingen för att fråga om de vill ha hjälp med något.

– I kristider är det viktigt att finnas till på de sätt man kan. Förhoppningsvis leder det här till att man börjar bry sig mer om varandra. Något gott ska det väl komma ur det'', avslutar Simon Holst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan