Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Banker vill stötta företag i corona-krisen ”Vi kommer att vara väldigt pragmatiska”

Näringslivschef Magnus Sundén i samspråk med Andreas Blick, Handelsbanken, Anders Ljunggren, Swedbank, och Kicki Andersson på Länsförsäkringar bank.

Annons

Hela näringslivet påverkas av corona-krisen och banker uppmanar nu företagare att i god tid ha kontakt med sin bank.

– Vi behöver alla hjälpas åt i det här läget, säger Kicki Andersson på Länsförsäkringar bank.

Det råder ingen tvekan om corona-pandemins stora effekter på ekonomin, globalt och lokalt.

– Alla kommer att känna av det här, i alla branscher. Frågan är inte om utan hur mycket och när, säger Anders Ljunggren, företagschef på Swedbank i Skaraborg.

Företrädare för Länsförsäkringar bank, Swedbank och Handelsbanken har sammanstrålat med näringslivschefen Magnus Sundén i Falköping och ett syfte är att sprida information om hur bankerna agerar på lokal nivå. Bankerna vill skicka en uppmaning till företagskunder som ser problem komma i corona-krisen.

– Kontakta oss i god tid. Man kan också kontakta andra intressenter, som sin hyresvärd, säger Kicki Andersson som är marknadsområdeschef på Länsförsäkringar bank Skaraborg.

Annons

Inte lönsamhetsfråga

Bankerna vill stötta företag som nu drabbas av corona-krisen och har förståelse för det extraordinära läget.

Annons

– Pengar kan ta slut hos företag utan att det är en lönsamhetsfråga. Vi kommer att vara väldigt pragmatiska. Även om man har en i grunden sund affär med en affärsmodell som fungerar kan corona som enskild händelse ställa till det, säger Anders Ljunggren.

Riksbanken har i krisen beslutat att låna ut 500 miljarder kronor utan ränta till bankerna, vilket tryggar tillgången på kapital. Samtidigt finns fortsatta krav på säkerhet och risklån kommer inte att beviljas. Den bästa lösningen finner man i dialog med den enskilda företagaren menar Andreas Blick, kontorschef för Handelsbanken i Falköping och Tidaholm.

– Kunden kan sin verksamhet bäst, säger han.

Kan slippa amorteringar

Hur kan då bankerna stötta företag som får minskade intäkter eller andra problem i spåren av corona-krisen?

– Vi har alla möjligheter som vi har även under vanliga omständigheter. Det kan vara amorteringsbefrielse, nya pengar – hela paletten. Varje ärende är unikt, säger Kicki Andersson.

Branscher som har drabbats tidigt är företag inom hotell, resor, nöjen och bokningar och restaurangverksamhet, men även övriga branscher påverkas.

Vill stötta

Magnus Sundén, näringslivschef i Falköpings kommun, menar att krispaketen från regeringen och inte minst möjligheten till korttidspermittering betyder mycket.

– Vi kommer också ställa upp på dialog med vad vi kan hjälpa till med. Vi kan inte gå in med finansiering som bankerna men vi kan vara konsultativa och berätta vad stödpaketen innebär, vi kan lyssna och hjälpa vidare till andra aktörer, säger Magnus Sundén som tillägger att även Almi, som ger lån och stöd till företag, förväntas kommer med ett stödpaket inom kort.

Hur corona-krisen kommer att påverka ekonomin på längre sikt är svårt att svara på.

– Jag minns krisen 2008, när jag jobbade i en grannkommun, det var totalt nattsvart i tre månader. Man undrade varje dag vart det skulle ta vägen. Sedan kom en brytpunkt och jag är fascinerad över hur fort det sedan gick igång igen, det vände upp snabbt, säger Magnus Sundén.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy