Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Tänk på de svagaste när corona slår till

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tänk på våra äldre och de svagaste. Insändarskribenten stryker under alla råd som duggar just nu.

Nu har Skaraborgs sjukhus i stort sett slutat testa misstänkta corona-fall som inte är akut sjuka eller vårdpersonal. Samtidigt märks det att allt fler får feber, hosta och andra symptom som tyder på Covid-19, som sjukvården inte vet om. Det går inte ens att komma fram på 1177 och berätta att man har symptom, än mindre att få provtagning.

Annons

Annons

Det finns bara plats för ett fåtal patienter inom intensivvård. Gamla och kroniskt sjuka är riskgrupper som behöver skyddas från smitta.

Nya forskningsstudier visar att viruset kan smitta även under inkubationstiden och även om man inte känner några symptom (det finns flera referenser som jag kan skicka vid intresse). Eftersom viruset redan verkar vara allmänt spritt i Skaraborg så kan vi inte veta vem som smittar.

De flesta klarar av viruset bra, men inte alla. Jag vill uppmana alla äldre och kroniskt sjuka att avhålla sig från att träffa folk (även släkt och vänner) om det inte är absolut nödvändigt. Ring i stället. Be om hjälp om man behöver handla, så att man undviker att gå in i butiker. Undvik bussresor. Undvik nära kontakt med t.ex. hemtjänstpersonal om den inte är absolut nödvändig - minst två meters avstånd helst.

Jag vill också uppmana alla att tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten, och att isolera sig hemma vid minsta tecken på sjukdom. Jag vill även tipsa de som är friska att hjälpa till med matinköp och annat, om man kan. Det är viktigt att vi alla är solidariska med våra äldre och sjuka medmänniskor.

Malin Larsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy