Annons

Annons

Annons

Nytt beslut: Elever i gymnasiet och högskola kan stanna hemma

Text

Regeringen uppmanar gymnasiet, komvux, yrkeshögskola och universitet att hålla stängt.

Undervisning kan ske på distans från onsdagen.

Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson, under pressträff i Rosenbad i Stockholm.

Regeringen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation, att undervisningen i gymnasie- och högskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler.

Vid tisdagens presskonferens sa statsminister Stefan Löfven att regeringen nu bestämt att föreslå gymnasieskolor och högskolor att hålla stängt.

– Vi rekommenderar att undervisningen sker på distans.

Anna Ekström säger att undervisningen kan ske via fjärr- och distansundervisning.

– Det är grupper som kan klara sig själva och ta ansvar för sin egen undervisning.

Beslutet gäller från onsdag.

Annons

Ytterligare beslut om förskola och grundskola kan komma senare.

– Vi kan i ett senare skede komma att behöva stänga förskolor och skolor, vilket därför förebereds. Därför säkerställer vi att omsorg för barn vars föräldrar jobbar inom vård och andra samhällsviktiga funktioner snabbt kan ordnas, sa statsministern.

Annons

Just nu är det inte aktuellt.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten till TT.

Under onsdagen kommer mer besked kring de studerandes ekonomi.

– Inom kort kommer ett förslag om att elever och studenter ska behålla sitt ekonomiska stöd under denna period, sa Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Kort sammanfattning av Skolverkets besked under en presskonferens som sändes i den här länken klockan 14.00.

Peter Fredriksson, Skolverkets generalsekreterare:

√ Eleverna och lärarna behöver struktur för att kunna fortsätta utbildning på distans – det här är inte ett lov. Lärarna och skolorna har möten idag om hur man ska lösa undervisningen på distans.

√ Man vet inte hur det kommer att se ut om en vecka, utan se till att undervisningen flyter på så normalt som möjligt under distansutbildningen. Det finns inga svar eller tidigare erfarenheter för situationen, utan det krävs fantasi och kreativitet för att göra det så bra som möjligt för eleverna.

Annons

√ Elever som behöver särskilt stöd: Skolan ska gå in och stödja eleverna i olika omfattning. Inget konkret exempel på hur än så länge.

Annons

√ Det finns skolor som kan driva fjärrundervisning, men långt ifrån alla. Skolor som inte har liknande digitala plattformar uppmanas använda sig av mail och telefon.

www.skolahemma.se har tagit fram, och redan idag finns det material för lärare och rektorer att ta del av. Sidan är dock under uppbyggnad. Ska även användas som kanal för informationsutbyte för skolorna och myndigheterna.

√ Om det är så att skolorna under en lång period inte kommer kunna ha undervisning i lokalerna får vi kompensera det. Längre skolveckor är ett alternativ.

√ Det här har varit en dag som vi har planerat ska komma. Skolorna sitter och planerar hur det här ska struktureras upp.

Fotnot: Samtliga √ är sammanfattande citat från Peter Fredriksson, Skolverkets generalsekreterare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan