Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Vi kvinnor behöver bidra till ett tryggare samhälle

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I år genomförs totalförsvarsövning 2020 där Sverige för första gången på 30 år övar både vårt militära och civila försvar.

Målet är att öka Sveriges motståndskraft. I arbetet med att stärka vårt lands totalförsvar är kvinnor självklart inte undantagna. Vår kompetens behövs nu när vi bygger upp vårt totalförsvar igen. På vilket sätt bidrar du?

Annons

I Östra Skaraborgs lottakår samlar vi kvinnor som har en stark vilja att vara med och bidra för att öka motståndskraften i vårt samhälle. Vi tar ansvar för att utbilda oss och hålla våra kunskaper aktuella genom övning. Det gör att vi är beredda att göra en insats i kris och krig men även i vardagen.

Annons

Ytterst handlar det om att försvara de fri- och rättigheter vi har och inte låta dem urholkas av krafter som vill skapa oro och splittring.

Rättigheter innebär också skyldigheter. Skyldighet att ta ansvar för försvaret av vårt land. Den skyldigheten är inte knuten till kön utan gäller lika för både kvinnor och män.

Medlemmarna i Östra Skaraborgs lottakår tar den skyldigheten på största allvar och bidrar till att öka försvarsviljan med sitt engagemang. Det gör vi genom att sprida kunskap men även genom att mer direkt bidra till både krisberedskapen och totalförsvaret genom att utbilda oss till befattningar i myndigheters kris- och krigsorganisationer.

Med sitt engagemang bidrar våra medlemmar till att öka jämställdheten i försvars- och säkerhetsområdet. Här i Sverige är det självklart att kvinnor ska vara en del av försvaret av landet. På andra håll i världen ser situationen annorlunda ut. Kvinnors rättigheter, och inte minst rätten till sin egen kropp, inskränks och kvinnor trycks in i en traditionell kvinnoroll. Det är sorgligt att i en tid när studier visar att jämställda samhällen är mer fredliga är mänskliga rättigheter under attack på många håll i världen. Det visar att vi aldrig kan ta vårt demokratiska samhälle för givet.

Annons

Vi har ett ansvar att gemensamt stå upp för vårt samhälles värderingar och bidra till försvaret av vårt land. Om du som kvinna tycker som vi är du varmt välkommen att bli medlem och en del av vår gemenskap. Av oss får du utbildning men bidrar också med din kompetens. Tillsammans stärker vi samhället.

Maria Öst, vice kårchef, Östra Skaraborgs lottakår

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy