Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Grimmark nekas prövning i Europadomstolen

Text

Rättsfallet med barnmorskan Ellinor Grimmark tycks nu ha nått vägs efter att Europadomstolen i Strasbourg beslutat att inte ta upp fallet.

Barnmorskan från Tenhult blev 2014 rikskänd för sin vägran att utföra aborter då det stred mot hennes religiösa tro.

Ellinor Grimmark har i sex år drivit fallet med att barnmorskor ska kunna vägra utföra aborter enligt så kallad samvetsfrihet.

Tidningen Världen Idag rapporterade på torsdagen att Europadomstolen i Strasbourg har valt att inte ta upp fallet där barnmorskan Ellinor Grimmark har stämt den svenska staten.

Annons

För att ett fall ska kunna prövas i Europadomstolen krävs det att en nation har kränkt de mänskliga rättigheterna. Domstolen anser att Sverige har agerat korrekt med hänsyn till lagstiftning och mänskliga rättigheter. Europadomstolen skriver i sitt beslut att religionsfrihet ”primärt handlar om individuella tankar och samvete”, enligt Världen Idag.

Annons

Fallet med den abortvägrande barnmorskan uppmärksammades för första gången under våren 2014. Då hade Ellinor Grimmark nekats jobb på länets tre förlossningskliniker eftersom arbetsgivaren Region Jönköpings län ansåg att det var omöjligt att tillgodose ett sådant krav vid en nyanställning.

Under 2017 kom målet till slut att avgöras i Arbetsdomstolen som valde att gå på arbetsgivarens linje om att religionsfriheten aldrig kan väga tyngre än Sveriges lagstiftning om aborter.

Samma utlåtande i Europadomstolen gäller även en annan svensk barnmorska vars fall i många avseenden liknar Ellinor Grimmarks. Linda Steen nekades 2017 jobb på förlossningen på Nyköpings kvinnoklinik och arbetsgivaren Landstinget Sörmland ansåg likt Region Jönköping att det inte var möjligt att säga nej till att utföra aborter.

Ellinor Grimmark har i sex år drivit fallet med att barnmorskor ska kunna vägra utföra aborter enligt så kallad samvetsfrihet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan