Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
27 år kvar innan kvinnors löner kommit ikapp

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Sverige består befolkningen av över 50% kvinnor, dessa kvinnor är liksom männen yrkesarbetande familjeförsörjare. Trots detta uppgår i genomsnitt kvinnors löner till 89,3 procent av männens. Det betyder att det ojusterade lönegapet är 10,7 procent.

Vi ser dock en liten trend med minskande löneskillnad. Sedan år 2005 har skillnaden minskat med 5,6 procentenheter. Om det håller i sig kommer det att dröja 27 år innan snittlönerna för kvinnor och män är lika stora.

I Sverige och på svensk arbetsmarknad kan vi inte se det som acceptabelt att kvinnor ska behöva utföra samma arbete som män i samma branscher som män men med lägre lön i ytterligare 27 år?

Annons

Annons

Dessutom utgör de kvinnodominerade yrkena ofta en viktig grund för att vårt samhälle ska fungera, såsom arbete i sjukvård, omsorg och annan offentlig regi.

I det offentliga är det sällan någon som satsar på löner för löner kostar. I Västra Götalandsregionen kan vi öka jämställdheten genom att arbeta med lönespridning och framförallt höja lönerna för de anställda som har sämst betalt. Löner som inte går att leva på kostar samhället pengar. Med allt för låga löner måste det offentliga kompensera med olika former av bidrag. Det är inte rätt väg att gå för ett välfärdsland som Sverige. Ingen i Sverige ska behöva ha mer än ett heltidsjobb för att kunna försörja sig!

I Västra Götalandsregionen har vi alltjämt år 2020 individer som på en heltidstjänst har under 20 000 kronor i månadslön. På detta förväntas man kunna försörja sig och sin familj.

Det är också så att fler kvinnor än män drabbas av dålig hälsa kopplat till jobbet och att det bland kvinnor är vanligare att tvingas sluta arbeta i förtid eller gå ner i tjänst på grund av hälsoskäl. Samtidigt fortsätter vi se besparingar, effektiviseringar och nerdragningar och det blir färre och färre som ska utföra samma arbete som tidigare när kassan tryter. Men det är fler som vill åtnjuta offentlighetens tjänster. Besöken ökar men personalen minskar.

Annons

Vision ser att vi måste våga prata om problemen och vår region måste våga gå i fronten

Vi måste sluta acceptera att kvinnor får lägre lön

Vi måste sluta acceptera att kvinnor mår sämre i arbetslivet

Jonas Ericsson

Ordförande Vision Västra Götalandsregionen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy