Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Krögaren om oron för coronaviruset: ”Tror det är mindre risk att bli smittad hos oss än på stan”

Text

I takt med att coronaviruset sprider sig kommer allt fler uppmaningar om restriktioner i samhället. Många verksamheter är fortsatt öppna, men företagen uppmanar kunderna till eftertanke och allmänt sunt förnuft.

Affärer och restauranger i Skövde fortsätter att hålla öppet, men med mer eftertanke. På Elins Esplanad har man till exempel infört frekventare städrutiner.

I veckan kom besked från regeringen att evenemang med över 500 besökare inte får genomföras under en tid framöver. Fortlöpande kommer också ny information om inställda arrangemang och stängda verksamheter i kommunerna.

Affärer och restauranger har dock fortsatt öppet och välkomnar sina kunder. Samtidig tar man sitt ansvar och kommunicerar om egna åtgärder och vad kunderna själva ska tänka på inför sina besök.

Många meddelar sig via sina facebooksidor eller hemsidor. En av de som lagt ut information på sociala medier är Eddy Lundkvist, som driver Den lilla krogen. Följande finns att läsa på deras facebooksida på fredagen:

Annons

Annons

”Hejsan alla facebook vänner!

Med tanke på coronaviruset så vill vi på Den Lilla Krogen berätta om våra åtgärder och vad vi gör för att hantera detta.

Vi kommer att ha öppet som vanligt lunch, kvällar och helger. Vi har pratat om att vi måste vara extra noggranna med vår handhygien och hålla restaurangen ren. Vi kommer att lägga extra fokus på kortterminal, dörrhandtag, bestick och ytor i restaurangen kommer att spritas extra mycket.

Vi vill att gäster och personal skall känna sig trygga här.

Vi kommer att sluta med trasor för att torka borden och använda papper som sedan slängs. Och även på lunchen så kommer vi att sluta med kaka för en stund framöver.

Vi hoppas alla att detta blåser över snabbt och att vi alla kan hjälpas åt i denna situationen.

Varmt välkomna till oss på Den lilla krogen!

Vänligen

Den lilla krogens personal.”

När vi söker Eddy Lundqvist för en kommentar understryker att man alltid håller en mycket hög nivå på hygienen och att man nu gjort åtgärder för att höja den ytterligare.

– Miljö och hälsa var här så sent som idag, och hade inget som helst att anmärka på. Nu har vi som extra åtgärder tagit bort barstolarna där kunderna satt intill köket, och även tagit bort kakan till kaffet, då det är en möjlig smittoväg.

– Personalen är tillsagd att stanna hemma så fort de är det minsta sjuka. Jag tror det är mindre risk att bli smittad här hos oss än det är när man går omkring på stan.

Har du märkt något på kundtillströmningen?

Annons

– Inte så mycket på lunchen, ännu, man jag är rädd att det kommer idag. Vi har också haft många som har bokat av sina reservationer på kvällarna. Det här kommer att bli kämpigt för många inom restaurangbranschen, där många jobb kommer att försvinna.

Annons

Vad hoppas du på nu?

– Jag hoppas att staten går in med lån och stöd till drabbade småföretag, och att den här smittan lägger sig inom en inte alltför avlägsen framtid.

Även handelsidkarna är observanta på läget. I ett facebookinlägg från Elins esplanad kan man läsa följande:

”Vi på Elins Esplanad bevakar och följer utvecklingen av Covid-19 dagligen. Vi agerar utifrån rekommendationer och direktiv från Folkhälsomyndigheten, UD, MSB, WHO och övriga myndigheter.

Vi har extra stort fokus på hygien och har primärt ökat frekvensen av städning i köpcentret, främst vad gäller kund-WC, avtorkning av kontaktytor som sittplatser, dörrar, handtag, vred, provrumsdörrar, kassadiskar och betalterminaler etc.

Tillsammans håller vi god handhygien genom att tvätta händer noggrant med tvål och vatten!

Under rådande omständigheter har vi även valt att tillsvidare skjuta upp inplanerade events.”

Centrumchefen Olof Ljungberg känner inte att det i nuläget är någon panik från handelns sida. Han berättar att man på Elins Esplanad har vidtagit åtgärder i form av mer frekvent städning, men att det inte är tal om någon tillfällig stängning eller neddragning av verksamheten, varken för enskilda butiker eller för köpcentret som helhet.

Annons

– Vi ser till att följa utvecklingen hela tiden och tar hänsyn till alla föreskrifter som kommer. Det är en självklarhet, säger centrumchef Olof Ljungberg.

Kunderna verkar inte heller känna tillräcklig oro för smittspridning för att de ska stanna hemma, utan Skövdeborna besöker Elins Esplanad som vanligt.

– Häromdagen hade vi till och med en ökning. Men annars så ser det ut som vanligt och vi ser inga drastiska förändringar, även om det överlag kan vara lite lugnare, säger Olof Ljungberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan