Annons

Annons

Perspektiv

Nu är tid för sammanhållning – inte politiska poänger

Annons

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge till följd av den pandemi som orsakats av coronaviruset, Covid-19. Effekterna av viruset utgör ett allvarligt hot mot den svenska folkhälsan och det svenska samhället. I detta läge är det av yttersta vikt att vi alla att ser till ett ”vi”, inte till ett ”jag”.

Det är inte politiska önskemål som ska vägleda, utan kunskap. Politikens uppgift i dagsläget, oavsett nivå, är att fatta de beslut som krävs utifrån expertisens råd. Det är inte tid för politiska poänger, det är tid för hårt arbete med stor eftertanke.

Det är personalen i vården och omsorgen som vet hur sjuka ska vårdas, det är epidemiologer och forskare inom dess närliggande områden som bäst vet hur smittspridning begränsas och hur dess effekter blir så skonsamma som möjligt. Det är dessa människor vi har att lyssna till nu, inte självutnämnda ”experter” i sociala eller traditionella medier.

Vår egen organisation i Västra Götalandsregionen har hittills fungerat mycket bra. En viktig styrka vi har i regionen är att vi vet vilka resurser vi har på våra sjukhus och därför kan fördela en sammanhållen vård utifrån behov. Man hjälps åt, stöttar, fördelar och samarbetar mellan och inom förvaltningar. Personal i alla led har agerat exemplariskt. Det är betryggande! Och kommunikationen till såväl allmänheten som till politiken och ledningen fungerar mycket väl. Vi vill ge er alla en stor eloge!

Annons

Annons

I det läge vi nu befinner oss är det av yttersta vikt att inte störa de väl fungerande processer vi har. Vi har riktlinjer hur vi ska agera, vi har policys att följa. Vår uppgift inom politiken är att ha tillit till våra experter, låta sjukvården få arbeta ostört och ta vara på den goda samverkan som vi genom långsiktigt arbete har med regionens 49 kommuner.

Parallellt löper den nationella nivån, som utifrån vår ansvarsfördelning i landet ger regionala och lokala nivån rekommendationer. Vi har fullt förtroende för att såväl regeringen som myndigheter agerar utifrån ett samhällsnyttigt perspektiv och fattar de beslut som behöver tas, i rätt tid och i rätt ordning.

Det är bara genom ett starkt samhälle, där vi håller ihop, som effekterna av coronavirusets konsekvenser kan begränsas. Vårt agerande – som politiker, sjukvårdspersonal, tjänste- och myndighetspersoner och, inte minst som invånare – de kommande månaderna är avgörande för utfallet.

Vi ser att det kommer krävas uppoffringar från oss alla. När vi kommit ur denna kris – för det kommer vi att göra – kommer mycket att vara annorlunda. Det här är en unik situation. Det kommer en tid för utvärdering. Den tiden är inte nu.

Johnny Magnusson (M) Ordförande för regionstyrelsen

Annons

(S)

Vice ordförande för regionstyrelsen i Västra Götaland

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy