Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Starka kvinnoöden på kvinnodagen på Västergötlands museum

För fjärde året i rad uppmärksammas den internationella kvinnodagen på Västergötlands museum den 8 mars. I år besöks museet av bland andra Elise Lindqvist, som kallats ängeln på Malmskillnadsgatan, författaren Nils Hjort och företagaren Lena Svedung.

Företagaren Lena Svedung, författaren Nils Hjort och "Ängeln på Malmskillnadsgatan" Elise Lindqvist är några som deltar i arrangemanget på Nationella kvinnodagen.

Dagen arrangeras av Västergötlands museum, studieförbunden NBV, ABF, Medborgarskolan och Studiefrämjandet.

– Genom att samverka kan vi erbjuda ett större och bredare program och i år lyfter vi fram starka och modiga kvinnor som har gjort skillnad, säger Hanna Eklöf som är programansvarig på museet.

Annons

Annons

I år har man valt att bjuda in Elise Lindqvist som föreläsare. Hon är idag verksam som volontär i Klara kyrkas diakonala arbete och verkar för att hjälpa de prostituerade som går på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Hon har själv erfarenhet av ett tufft liv med missbruk och våld. Hennes liv finns beskrivet i den självbiografiska boken ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”.

Nils Hjort är skribent med en förkärlek för historia, särskilt biografier. Han kommer till museet för att berätta om fem kvinnor, som hade modet och styrkan att stå upp för sin egen och andras rättvisa. Hans intresse för kvinnohistoria ledde honom och illustratören Maria Persson att 2019 gemensamt skriva boken Dramatiska damer.

Lena Svedung som driver det framgångsrika Café på Klostret i Blomberg ger under dagen tips om bland annat dukning. Dagen bjuder också på modevisning med kläder formgivna och sydda av elever vid utbildningen ModeDesign vid Axevalla Folkhögskola, en spelning med sångerskan Christel Petrini och avlutas med hälsofrämjande Qigong.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan