Annons

Annons

Annons

Mest stöd till Netanyahu –men är det stort nog?

Text

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ser ut att få mer stöd än sin rival Benny Gantz.

Men i det tredje valet inom loppet av ett år kommer det in i det sista vara oklart om han får en majoritet som kan bryta landets politiska dödläge.

Strid på kniven. Korruptionsåtalade premiärministern Benjamin Netanyahu och hans rival Benny Gantz (till vänster i bild) möts igen.

I de två föregående valen har det varit jämnt lopp mellan Benjamin Netanyahus högerparti Likud och rivalen Benny Gantz i spetsen för den mittenorienterade Blåvita alliansen. Denna gång växer stödet för den korruptionsåtalade Netanyahu, enligt vallokalsundersökningarna.

"Tack", skriver Netanyahu på Twitter, och bifogar ett hjärta. Hans parti Likud meddelar att han har talat med ledarna för dess allierade högerpartier och att de har enats om att bilda en "stark nationell regering för Israel" så fort som möjligt.

Annons

Likud beräknas få omkring 37 mandat. Dess högerblock beräknas få 60 – exakt hälften av platserna i knesset.

Annons

Det Gantzledda motståndarblocket bedöms få 52 till 54 mandat. Det möjliga vågmästarpartiet Yisrael Beitenu, som leds av den tidigare försvarsministern Avigdor Lieberman, får 6 till 8 mandat enligt prognoserna.

Gällde att mobilisera

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Inte minst med tanke på att landet så länge stått utan en regering som kan fatta beslut och driva politik, sade Mellanösternkännaren Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid institutionen för globala studier på Göteborgs universitet, till TT inför valdagen.

Då tydde inte mycket på att det skulle bli någon väsentlig förändring i mandatfördelningen och Schierenbeck talade om ett oerhört laddat val där det gällde för varje block att mobilisera så många väljare som möjligt.

Vallokalerna öppnade klockan 7 i morse lokal tid och en timme innan de stängde hade över 65 procent av väljarna varit och röstat, enligt tidningen Haaretz rapportering.

Ett slutgiltigt resultat väntas någon gång under natten till tisdag.

Tid för samlingsregering?

Vid sidan av den politiska krisen pågår en rättslig process mot Netanyahu, som står åtalad för korruptionsbrott. Ett tecken på rättsväsendets oberoende ställning är att den riksåklagare som utsetts av Netanyahu själv, har valt att åtala Netanyahu (och det på samtliga åtalspunkter).

Annons

– Högsta domstolen har varit under attack från högerextrema partier men de har inte lyckats minska domstolens inflytande, sade Isabell Schierenbeck, som tillade att det är mycket troligt att Netanyahu får fängelse.

Annons

Ett troligt scenario är att när Netanyahu väl ställs inför rätta den 17 mars, och därmed inte har möjlighet att regera, kan en samlingsregering ha lättare att ta form, enligt Isabell Schierenbeck.

– Gantz kanske då kan släppa sitt krav på att inte regera tillsammans med Likud, om det innebär att han inte kommer att behöva regera ihop med Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kämpar i motvind inför det tredje valet på bara ett år. Bilden är från ett möte i Tel Aviv på söndagen.

Avigdor Lieberman, partiledare för Yisrael Beitenu, lade sin röst i den israeliska bosättningen Nokdim på måndagsmorgonen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan