Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Vasaloppssegraren investerar i unga åkare

Text: 

Lina Korsgren gör en storsatsning för att skapa en ny generation långloppsåkare.

Det blir resultatet av hennes seger i Vasaloppet.

– Det är många som har investerat i min karriär. Nu vill jag ge tillbaka, säger Vasaloppsvinnaren.

Lina Korsgren vann damklassen i Vasaloppet.

Lina Korsgren gjorde en historisk daminsats när hon tog sin andra Vasaloppsseger och kom på 57:e plats totalt. Så bra har ingen annan kvinna placerat sig.

Annons

Samtidigt vann hon en bit över 100 000 kronor i prispengar, plus att det på sikt blir en hel del extra intäkter från sponsorer.

Annons

Men det är inte pengar som ska gå till ett bekvämare liv för familjen Korsgren. Det är resurser som ska investeras i en ny generation långloppsåkare.

– Det är en möjlighet som jag har att göra och det vill jag ta vara på, säger Lina Korsgren.

Talangsatsning

Detta är ett projekt som egentligen började för två år sedan när hon tog sin första seger i Vasaloppet. Då åkte hon ensam i laget med sin man Gustav Korsgren som ledare.

I samband med den segern bestämde hon sig för att skapa ett eget långloppslag bestående av talangfulla tjejer och killar. Resultatet blev Team Ramudden som nu består av tre damer och fyra herrar.

Gustav Korsgren, sportchef i laget, berättar om Lina Korsgrens nästa steg i ambitionen att satsa sina egna resurser för långloppsskidåkningen:

– Planen är att stimulera den yngre generationen att intressera sig för långlopp och visa att det finns något annat än den traditionella skidåkningen. Lina brinner för att åka ut i skidgymnasierna och prata om fördelarna med långlopp. Det gäller att direkt fånga upp de som vill åka långlopp. Sådant finns inte i dag.

Ser en segrare

Minuterna efter segern är Lina Korsgren mycket beslutsam när hon utvecklar sina planer.

– Det ger mig så mycket glädje och stolthet att se andra lyckas och ha roligt. Förhoppningsvis står någon annan i laget som segrare här någon dag och som har inspirerats av mig, säger hon.

Annons

Annons

Olof Jonsson, som kom på 60:e plats, och Johan Persson, 41:a, är två unga talanger som fick hjälp i samband med att Lina Korsgren vann Vasaloppet för två år sedan.

– Utan henne hade vi inte varit här i dag. Hon ger oss möjligheter att utvecklas och göra en professionell satsning. Det är vi väldigt tacksamma för, säger Olof Jonsson, som nu fick stryk av sin kvinnliga förebild.

– Det gör mig ingenting. Det här betyder så mycket för oss, säger han med ett skratt.

Anders Hansson/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan