Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Därför räcker inte migränvården till

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lars Edvinsson, överläkare och professor vid Lunds universitet som forskar om bland annat migrän. I en insändare till tidningen som han skrivit tillsammans med professorn Mattias Linde ger han sin syn på varför migrän- och huvudvärksvården brister i regionen.

AnnonsI en artikel i tidningen anger Mats Elm, chefläkare inom Närhälsan i Västra Götalandsregion, bristen på neurologer som en anledning till att personer med svår migrän inte får den hjälp den behöver. Det finns all anledning att nyansera och komplettera den verklighetsbeskrivningen. Det är bristen på neurologer i regionen med specialkompetens i huvudvärkssjukdomar som är primära problemet, inte antalet neurologer.

Neurologklinikerna på Karolinska universitetssjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset är de två största i Sverige. På kliniken i Stockholm finns fem läkare med specialkompetens i huvudvärkssjukdomar, på kliniken i Göteborg inga. Så har det varit i decennier. Anledningen till att det är så kan bara nuvarande och tidigare klinikledning på Sahlgrenska svara på, men vad som är viktigare är att regionen och klinikledning nu bestämmer sig för vilken huvudvärksvård man vill erbjuda till sina invånare.

Annons

Annons

Vi inom Svenska Huvudvärkssällskapet vet hur man bygger en rationell och effektiv huvudvärksvård för alla drabbade och har därför tagit fram en modell för nivåstrukturerad huvudvärksvård. Vi är eniga med Elm om vikten att ta hand om alla patienter med mildare migrän så bra som möjligt, så att risken att utveckla kronisk migrän minskas. Cirka 90% av alla migrän- och huvudvärksdrabbade kan hanteras framgångsrikt av primärvårdens läkare förutsatt utbildning i grundläggande huvudvärksmedicin och följsamhet till tillgängliga riktlinjer för diagnostik och behandling.

De resterande 10% har så pass allvarliga och komplexa problem att de behöver kunna remitteras till neurologer med specialkompens på en offentlig neuromottagning eller fristående klinik; eller till en multidisciplinär huvudvärksenhet på ett universitetssjukhus. Det kan i det sammanhanget vara värt att jämföra med regionens beslut att etablera ett centrum för högspecialiserad epilepsivård på Sahlgrenska för att möta behovet hos ungefär 1 350 personer med svårartad epilepsi. Samma ambition borde finna för de hårdast huvudvärksdrabbade.

Vi bedömer att cirka 28 000 migrän- och huvudvärksdrabbade i Västra Götalandsregionen är i behov av specialistvård, varav cirka 2 800 har så pass komplexa och svåra symtom att de behöver högspecialiserad vård. Vi talar om, enligt WHO, ett av de mest funktionsnedsättande tillstånden i världen, med allvarliga konsekvenser för den enskilde, anhöriga och samhälle. Specialiserade huvudvärkscentrum bedriver framgångsrik vård i såväl Norge som Danmarks samtidigt som man utbildar primär- och sekundärvården. Det kan man även göra i Västra Götalandsregion om viljan finns. Vi inom Svenska Huvudvärkssällskapet bidrar gärna vår expertis till att omsätta den viljan till verklighet.

Professor Lars Edvinsson

Professor Mattias Linde

Svenska Huvudvärkssällskapet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy