Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Startskott för jämställdhet går på skottdagen

Årets HeForShe Arts Week inleds på skottdagen och avslutas på Internationella kvinnodagen. I år deltar bland andra Försvaret i arrangemanget.

Bland andra Anita Andersson, Monica Green och Josefin Ohlsson arrangerar HeForShe Arts Week som inleds på lördag.

Förra året arrangerades HeForShe Arts Week för första gången i Skövde. Snart är det dags igen.

En vecka fylld med aktiviteter för jämställdhet för såväl kvinnor som män väntar.

Förra året stod FN:s jämställdhetsorgan UN Women i Skaraborg som ensam arrangör, i år är det annorlunda.

– Redan i samband med förra årets HeForShe Arts Week skrev vi till andra organisationer och föreningar och bjöd in dem att delta. Teaterföreningen i Skövde hörde av sig först och sen dess har fler följt efter, berättar Josefin Ohlsson, ledamot i UN Women Skaraborg.

Annons

Nu är det klart att årets program genomförs i samarbete med ABF, Riksteatern genom teaterföreningen, Södra Ryds bibliotek, Skövde stadsbibliotek, S-kvinnor, Zonta, Skövdebostäder, Nyeport, jämställda.nu och Försvaret.

Annons

– Vi är både glada och stolta över det gedigna program som vi skapat tillsammans. Det är betydligt mer omfattande än under förra året, påpekar Monica Green, som är ordförande för både UN Women nationell kommitté Sverige som för lokalföreningen i Skaraborg.

Här följer några inslag:

Programmet inleds på skottdagen den 29 februari med en hyllningskonsert tillägnad Josefin Nilsson. Förra året genomfördes den i Stadsteatern, i år framförs den i Valhall.

Feministisk idébok

Den 2 mars kommer Veronica Palm till servicehuset Bagaren för att berätta om sin feministiska idébok Systerskap och dagen efter kommer representanter för Skövdebostäder till stadsbiblioteket för att berätta om projektet Våga bry dig.

Då kommer också Försvaret och informerar om sitt jämställdhetsarbete.

Somaliska medieföreningen kommer till konstmuseet den 4 mars och pratar om kunskapshusets jämställdhetsverksamhet i Rinkeby. Då blir det också ett språkkafé.

Innan ”veckan” avslutas hinner man också erbjuda besökare på en visning av filmen Landsmodern samt två utställningar. Nämligen Död i nära relation, där bh:ar symboliserar svenska kvinnor som mördas av en person de haft en nära relation till, samt en skoutställning som symboliserar misshandel av kvinnor i Skaraborg.

Annons

Annons

Slutsåld föreställning

Arrangemanget avslutas på Internationella kvinnodagen och då får Kvinnorna i konsten plats i Konstmuseet. Och därefter väntar en gemensam manifestation för kvinnors rättigheter.

– Den inleds i och utanför kulturhuset. Sedan marscherar vi mot Eric Ugglas. Det kommer ta cirka 40 minuter eftersom vi ska genomföra en aktion ute på gatorna innan vi når slutmålet. Det blir riktigt bra grejor på vägen, men vilka de är håller vi tills vidare för oss själva, säger Monica Green.

Föreställningen En jävla röst framförs sedan på Göteborgsoperans Skövdescen, men enligt arrangörerna är den redan slutsåld.

Vill ni göra HeForShe Arts Week till en tradition i Skövde?

– Ja, det vill vi. Och vi vill att fler ansluter sig till arbetet. Under förra året bjöd vi till exempel in andra kommuner att delta, men det var bara Töreboda som hoppade på och där kommer skolorna att anordna en jämställdhetsvecka de här dagarna, berättar Josefin Ohlsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan