Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Debatt: Ingen ska behöva dö eller bli skadad på sitt jobb

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Björck (S), riksdagsledamot från Falköping.

Annons

Varje vecka dör någon till följd av sitt arbete. Det är helt oacceptabelt. Ingen ska riskera att behöva bli sjuk, skadas eller dö på jobbet. De regionala skyddsombuden är viktiga för att öka säkerheten och minska riskerna på arbetsplatser som saknar en egen lokal skyddsorganisation. Deras insatser kan rädda liv.

Regeringen har nu lagt fram ett förslag om att regionala skyddsombud ska få tillträde till fler arbetsplatser. Vi hoppas att det samlas en bred majoritet i riksdagen bakom detta förslag.

På alla arbetsplatser med fler än fem anställda ska det idag finnas ett skyddsombud. Skyddsombudens uppdrag är att samverka med arbetsgivare, påtala brister i arbetsmiljön och utveckla det lokala arbetsmiljöarbetet. På arbetsplatser där det saknas ett lokalt skyddsombud har det regionala skyddsombuden ett särskilt viktigt uppdrag att få igång ett lokalt skyddsarbete. Det handlar om att bygga ett samarbete om arbetsmiljön mellan företag och fack och att konkret visa på om det finns brister i arbetsmiljön som behöver åtgärdas. Regionala skyddsombud stöttar både anställda och arbetsgivare i arbetet för en bättre arbetsmiljö. I synnerhet för småföretag som ofta saknar förutsättningar och kunskap att på egen hand utveckla ett lokalt arbetsmiljöarbete, är de regionala skyddsombuden en viktig resurs.

Annons

Annons

Idag får de regionala skyddsombuden enbart verka på arbetsplatser där det finns minst en anställd som är medlem i ett fackförbund. Det kravet har lett till att det finns företag som har kollektivavtal, men där de regionala skyddsombuden inte får tillträde. Det här är särskilt vanligt på arbetsplatser med många utstationerade arbetare, som inom bygg- och anläggningsbranschen. På dessa arbetsplatser där en stor andel utländsk arbetskraft jobbar saknas oftast helt förutsättningar för en fungerande samverkan om arbetsmiljön och kunskap om svenska arbetsmiljöregler. Risken för ohälsa och allvarliga olyckor är mycket högre.

Arbetsgivaren är alltid ytterst ansvarig för arbetsmiljön och säkerheten på arbetsplatsen. De allra flesta arbetsgivare i Sverige tar sitt arbetsmiljöansvar på största allvar. De följer de arbetsmiljöregler som gäller, utbildar sina anställda och samverkar med myndigheter och skyddsombud.

Men samtidigt finns det företag som undkommer kravet om samverkan. Trots att de har kollektivavtal. I dessa fall kan regionala skyddsombud inte agera, trots att de får uppgifter om eller själva kan konstatera brister i arbetsmiljön. I flera dokumenterade fall har det handlat om rent livsfarliga omständigheter som undermåliga byggställningar, asbestsanering utan skyddsutrustning och arbetare som hanterar tunga maskiner utan att ha utbildning för det.

Annons

Att företag med svenska kollektivavtal, men en stor andel utstationerade arbetstagare, inte har samma krav på samverkan om arbetsmiljön som andra företag med kollektivavtal är inte rimligt. Företag som gör rätt riskerar att konkurreras ut av oseriösa företag som tummar på säkerheten.

Annons

Vi Socialdemokrater tycker att de regionala skyddsombuden är viktiga, ja deras arbete kan ytterst handla om liv och död. Förslaget om att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal är därför viktigt. Till skillnad från Sverigedemokraterna, som vill ta bort de regionala skyddsombuden, vill vi se att de får bättre möjligheter att utföra sitt arbete. Det handlar om att skapa lika spelregler för alla företag som har kollektivavtal. Och ytterst handlar det om att fler arbetstagare ska komma hem efter jobbet, friska och hela.

Patrik Björck (S), riksdagsledamot från Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy