Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Stoppa kroppshetsen på sociala medier

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Jag är en tjej på tretton år och jag har både Instagram, Snapchat och andra sociala medier, varje dag får jag upp bilder i mitt flöde på perfekta kroppar och liv. Det är såklart jag blir påverkad för det är det influencers vill. Dom visar upp fina och dyra kläder i pyttesmå storlekar. Och detta stör mig. Har sociala medier förändrat oss?

För det första, de personerna som du tycker är perfekta, är inte det. Dom har ett liv som du, problem som du och dom går igenom jobbiga saker precis som du. Perfektion existerar inte, ifall det hade gjort det hade vi inte lärt oss något. Vi gör det till en sån stor grej. Tjejer ska vara si och så och samma med killar. Men de behöver inte se ut eller vara som normen säger.

Annons

För det andra ligger det bakom både redigering och retuschering av kroppar för att passa in i de ideal som samhället skapat. Allt ska vara så perfekt, men ingen är perfekt och alla har sina egna problem. Unga tjejer får upp bilder på hur man “måste” se ut för att inte vara ful. Ingen vill vara annorlunda från mängden skriver en gymnasieelev. Man ska inte vara för smal men heller inte för tjock. Och det är detta som skapar en kroppshets.

Annons

Läs även: Maten blev både vän och fiende: ”Hetsätning är ett helvete”

För det tredje, genom att jämföra sig sjunker självförtroendet när du ser massor av “perfekta” kroppar och helt plötsligt är du och din kropp inte tillräckligt fina. När man är en ung tjej så har man krav och förväntningar på sig själv men framför allt på sin kropp. Man kan lätt kolla sig i spegeln och tänka: “ fy vad tjock jag är” “ på så sätt försämras många tjejers självförtroende idag. Detta kan också leda till ätstörningar vilket är väldigt farligt.

Kroppsideal skapas av de bilder som läggs ut på “perfekta” kroppar. Jag vill att vi tillsammans slutar försöka vara perfekta och istället vara oss själva, va tjock om du vill, var smal om du vill. Det är bara du som bryr dig. Det är inte utseendet som bestämmer hur du är som person. Älska dig själv men framför allt din kropp.

Ella Kullenwall

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy