Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Ulla-Britt Hagström: ”Liberalerna vill ge näring åt vården”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Liberalerna står för nära vård i god samverkan med specialistvård vilken naturligt måste vara mera koncentrerad. Ordet ”nära” har två betydelser – dels att vården ska finnas ”nära” den som behöver vård och dels att ”nära” vården, att ge näring åt vården. Att vara politiker och delaktig i att styra vården handlar i allra högsta grad om att öka tilliten till och förståelsen för varandras uppgifter och uppdrag. Det konstaterar Liberalernas Ulla-Britt Hagström i denna debattartikel.

Vårdens prioriteringar är känslomässigt mycket svåra. Fram till Prioriteringsutredningen 1995 och lagstiftningen 1997 stod läkare och annan vårdpersonal i princip ensamma i att göra vårdens prioriteringar. Idag har sjukvården en etisk plattform där de med svåraste sjukdomstillstånden alltid ska gå före. Tyvärr saknas en sådan plattform för socialtjänst och LSS. Den fantastiska läkemedelsutvecklingen med idag ca 7 000 nya läkemedel på gång ger stora möjligheter inom vården, men ställer samtidigt de ekonomiska prioriteringarna på ända. Allt nytt har en alternativ kostnad som tar resurser och kan leda till försämrad hälsa för andra.

Jämställd vård

Mötet med överläkare Eva Uustal som opererar ca 100 förlossningsskador per år gav en tankeställare. Förlossningsskador uppmärksammas mycket olika i landet, vilket betyder att vården för kvinnor inte är jämlik. Allt fler kvinnor vill hellre ha kejsarsnitt än föda vaginalt av rädsla för kommande skador. Hon har nu genom ett eldsjälsarbete lyckats få med också skador av grad 2 i nationellt register från januari i år och köerna till henne växer. Den jämlika och jämställda vården aktualiserades också genom vårdprogram mot könsstympning.

Annons

Annons

Digitala möjligheter

Mångas framtidshopp står idag till digitaliseringen, med andra ord om hur digital teknologi och internet revolutionerar hur människor vill bo, jobba, leva, skapa och förverkliga sina drömmar. Studiebesöket på Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering i Linköping visade på hur framtidens sjukvård växer fram och utvecklar avancerad diagnostik. Sjukvården kan också bli säkrare genom högteknologisk innovation i samverkan mellan forskning, sjukvård och näringsliv. CMIVs forskare har för första gången kunnat använda information från bilder tagna i en datortomograf, som finns på de flesta sjukhus, för att simulera hjärtats funktion på en enskild patient. Det finns också metoder för att detektera hjärnaktivitet i samband med uppgifter som utförs av patienten under tiden som mätningen pågår och används ofta inom neurologi och psykologiforskning. Vidare visades metoder för kvantitativ bedömning av kroppssammansättning som mäter både fettfördelning och muskelvolym men hjälp av MR.

Sjukvårdspolitikerns uppdrag

För oss sjukvårdspolitiker gäller det att med kunskap om de möjligheter som finns styra så att personalen kan använda sin kreativitet. Vi måste se till att organisation och styrning inte blir ett hinder i en alltmer regelfixerad verksamhet med allt högre krav på dokumentation. Det jag upplevde med inspirationen från Östergötland är att alla delar som mobila arbetssätt, specialistvård på vårdcentralen, överenskommelser med idéburen sektor, bedömningsbilar i ambulansverksamheten, AT-utbildning för sjuksköterskor m m också finns i Skaraborg. Även om jag också skulle önska särskilda äldremottagningar på våra vårdcentraler. Vi har eldsjälar och köer till hjärtablationer. Vi är på gång att möta framtiden med ännu bättre nära vård i samband med omställningsarbetet. Vi har stora möjligheter genom samverkan med högskolan. För sjukvårdens framtid i Skaraborg har inte vi politiker råd med att driva taktik och försöka fälla varandra. Vi måste ta vara på goda förslag tillsammans.

Ulla-Britt Hagström

Liberalernas Ledamot i Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy