Annons

Annons

Annons

Klartecken för extrabudget om kommunmiljarder

Oppositionen kör över regeringen i striden om mer pengar till välfärden. En majoritet i finansutskottet ger grönt ljus för runt 2,5 miljarder kronor mer till kommunerna, utöver vad regeringen lovat.

M, KD, V och SD hoppas att kommunerna kan få pengarna inom några veckor.

En majoritet i finansutskottet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lägger till pengar utöver de 5 miljarder som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har utlovat i ändringsbudgeten i april.

Regeringen, C och L kommer att lägga ned sina röster när riksdagen i sin helhet röstar om förslaget nästa vecka.

Annons

– Det är samma sak som att säga nej. Det betyder att man prioriterar friår framför välfärden, säger Elisabeth Svantesson, M:s ekonomisk-politiska talesperson.

Annons

Hoppas på snabba pengar

De miljarder som utskottet nu beslutat om kan snart betalas ut till kommunerna och regionerna, hoppas M, KD, V och SD.

– Vår bild är att det ska kunna gå inom några veckor, det vill säga i månadsskiftet februari–mars, säger Svantesson.

Även V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson tror att det extra statsbidraget kan betalas ut snart.

– Jag hoppas verkligen att det blir så, för pengarna behövs snabbt, säger Andersson.

– Jag är mycket glad att vi har lyckats pressa fram de här pengarna tillsammans med M och KD. Det är mycket välbehövligt.

Förslaget betalas till en stor del genom att partierna säger nej till regeringens och samarbetspartiernas förslag om utvecklingstid – det som Svantesson kallar friår – och ingångsavdrag, hjärteförslag för Miljöpartiet respektive Centerpartiet. Det står för omkring 1,8 miljarder. En halv miljard hämtas genom att ett riktat statsbidrag till lärarassistenter minskas.

Oklart om comeback

Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström vågar inte spekulera i om ingångsavdraget kan göra comeback i nästa års budget, åtminstone inte i exakt den form det har nu.

– Vår ambition att sänka skatt på jobb och företagande med bäring på att förbättra integrationen finns givetvis kvar. Men om det finns en aktiv riksdagsmajoritet som stoppar varje skattesänkning på företag, då har vi ett problem, säger han.

Annons

Annons

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) är kritisk till att oppositionen går in och ändrar i en redan beslutad budget.

– Jag är bekymrad över processen där man kör sönder beslutade budgetar, för det innebär ju att medborgare, företag, organisationer och vår omvärld inte vet vad som gäller långsiktigt. Det är ju bland det viktigaste i ekonomisk politik, att man har det långa perspektivet och ger stabila förutsättningar, säger han.

Maria Davidsson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan