Annons

Annons

Annons

Stopp för nattåg från Skövde till Norrland

Text

Snart försvinner möjligheten att kliva på tåget i Skövde, gå och lägga sig och kunna spänna på sig pjäxor och skidor i Åre nästa morgon. SJ slutar att köra nattåg från Göteborg till Norrland, på grund av att det norska tågbolaget Vy har tagit över en viktig sträcka.

Skaraborg

De skaraborgare som vill åka tåg till Åre kommer att få det krångligare i framtiden, då det direkta nattåget slutar att gå.

Annons

Annons

SVT Nyheter var först med att berätta om förändringarna. De resenärer som i dag kan kliva på tåget i Skövde och åka direkt hela vägen upp till Norrland kommer istället att få byta tåg i Stockholm.

Nattågen från Göteborg till Åre och Duved tar idag inte vägen om Stockholm alls, utan går via Västerås upp till Sundsvall. Samma sak gäller de tåg som går hela vägen upp till Luleå, via Umeå och Boden.

Anledningen till förändringen är att det norska tågbolaget Vy av Trafikverket har tilldelats sträckan Stockholm-Narvik, vilken i dag körs av SJ. Förändringen påverkar även SJ:s förbindelser från Göteborg och Skövde, eftersom den gör att SJ inte kommer att kunna planera och samordna trafiken i Norrland på samma sätt som i dag.

Göteborg finns inte med i Trafikverkets underlag till upphandling av tågsträckorna. Det beror på att Trafikverket ska utgå från vilka brister i tillgänglighet som finns och bedömningen är att det finns bra kommunikationer mellan Göteborg och Stockholm. Västsvenskar förväntas ta tåget från Göteborg till Stockholm och där byta till nattåg.

– Vi tycker att det varit viktigt att kunna upphandla sträckor från Göteborg också, och vi tryckte på det i våra samtal med Trafikverket. Men vi har samtidigt förståelse för att det inte gick, säger SJ:s affärschef Jan Kyrk till SVT Nyheter.

Annons

Den nuvarande tidtabellen gäller till och med den 12 december 2020. Det nya avtalet, som alltså medför att nattågstrafiken från Göteborg via Skövde upp till Norrland upphör, sträcker sig till den 14 december 2024, enligt SVT. Därefter kan det dessutom förlängas i två år.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan